Eye Filmmuseum tijdelijk gesloten

Als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus is Eye Filmmuseum tijdelijk gesloten. Terras Eye Bar Restaurant en Eye Shop zijn wél geopend.

Lees meer
Sluit

Traineeship

Eye en Haghefilm Digitaal bundelen hun krachten in een uniek traineeprogramma voor beginnende filmrestauratoren. Dit type traineeship vervult een essentiële brugfunctie tussen een (theoretische) academische opleiding op het gebied van filmarchivering en de filmrestauratiepraktijk en gaat een stap verder dan de al bestaande stage- en workshopprogramma’s.

Still uit La chenille de carotte (1911, regisseur onbekend).
Still uit La chenille de carotte (1911, regisseur onbekend).

Het initiatief is bedoeld om een nieuwe generatie filmrestauratoren op te leiden zodat zij na afloop van het traject makkelijker kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt. De afgelopen jaren hebben Eye en Haghefilm samen diverse restauratieprojecten voltooid en dit programma is een voortzetting van hun nauwe samenwerking.

Het traineeship is een betaalde positie met een duur van zeven maanden en bestaat uit twee fasen. In de eerste vier maanden loopt de kandidaat mee op verschillende afdelingen in beide organisaties en bouwt daarmee een brede en veelzijdige kennis op van verschillende aspecten van analoge en digitale filmprocessen zoals het identificeren, reconstrueren, repareren, scannen en ontwikkelen van film, kwaliteitscontrole en geluidsrestauratie. In de laatste drie maanden bekwaamt de trainee zich verder in het specialisme van zijn of haar keuze. Tijdens het hele programma werkt de trainee met materiaal afkomstig uit de collectie van Eye.

Voor het traineeship komen alleen alumni in aanmerking met een MA in Film Heritage Studies, zoals bijvoorbeeld het Preservation and Presentation of the Moving Image (P&P) programma aan de Universiteit van Amsterdam.

Still uit Le charmeur (1906, Segundo de Chomón).
Still uit Le charmeur (1906, Segundo de Chomón).
Still uit La chenille de carotte (1911, regisseur onbekend).
Still uit La chenille de carotte (1911, regisseur onbekend).

Edities

2017 - 2018

Tulta Behm

2019 - 2020

Li-Chen Kuo

Eye traineeship filmrestauratie en filmcollectie

Eye Filmmuseum begint in september 2021 een nieuw traineeship-programma voor jonge filmrestauratoren en -collectiespecialisten. De opleiding is mogelijk gemaakt door genereuze ondersteuning van het Gieskes-Strijbis Fonds en het Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds. Het traineeship beslaat tien maanden en biedt drie jaar lang onderdak aan twee (jaarlijks wisselende) beginnende restauratoren en collectiespecialisten.
De oproep voor trainees wordt in het voorjaar van 2021 gepubliceerd op de Eye website.

Wil je meer weten over dit traineeship?

Neem contact op met Gerdien Smit van Eye Academisch: eyeacademic@eyefilm.nl