Eye Filmmuseum tijdelijk gesloten

Als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus is Eye Filmmuseum tijdelijk gesloten. Terras Eye Bar Restaurant en Eye Shop zijn wél geopend.

Lees meer
Sluit

Ontdek de tentoonstelling

In de tentoonstelling Vive le cinéma! zoeken vijf belangrijke filmmakers uit vijf verschillende werelddelen de grenzen op van hun eigen werk en filmkunst in het algemeen. Voor het voortgezet onderwijs is er een online les bij het werk van een van die makers.

Driedimensionaal

In Vive le cinema! tonen filmmakers Lucrecia Martel (Zuid-Amerika), Nanouk Leopold (Europa), Lemohang Jeremiah Mosese (Afrika), Carlos Reygadas (Noord-Amerika) en Jia Zhang-ke (Azië) nieuw werk dat gebruik maakt van de mogelijkheden van de driedimensionale ruimte - in plaats van het tweedimensionale bioscoopdoek. Ze treden daarmee buiten de gebaande paden van de ‘gewone’ narratieve speelfilm en onderzoeken de taal en de mogelijkheden van film.

Leopold Emmen, Filmwork for Eye: 5 Scenes at a Walking Pace (2021); © Studio Hans Wilschut
Leopold Emmen, Filmwork for Eye: 5 Scenes at a Walking Pace (2021); © Studio Hans Wilschut
Beeld uit de tentoonstelling Vive le cinéma!
Beeld uit de tentoonstelling Vive le cinéma!

Online les: expanded cinema

Voor havo en vwo 4-5 is er bij de tentoonstelling een online les beschikbaar. In Expanded cinema - over de grenzen van film verkennen de leerlingen door actieve opdrachten en dialoog de mogelijkheden en grenzen van cinema. Ze onderzoeken de verschillende vormen die film kan aannemen.
In de les staat het werk van kunstenaar Daan Emmen en filmmaker Nanouk Leopold centraal. Ze vertellen over hun maakproces en dagen de leerlingen uit met een experimentele opdracht. Kun je een film maken met alleen licht en geluid?

Met de soundscape uit de installatie van Emmen en Leopold en alledaagse voorwerpen zoals telefoon, pennen, papier en lampen, creëren de leerlingen (thuis of in de klas) hun eigen filmervaring.
De les is, evenals de tentoonstelling, ontwikkeld in samenwerking met Internationaal Film Festival Rotterdam

Beeld uit de tentoonstelling Vive le cinéma!
Beeld uit de tentoonstelling Vive le cinéma!

Volg de online les

Expanded cinema - over de grenzen van film is gratis beschikbaar en sluit aan bij CKV, dimensie analoog & digitaal.

Ga naar de website