Fotograaf Danny Griffioen: ‘Op een foto wil ik iemand leren kennen’

In de rubriek Culturele Dilemma’s leggen we jong Nederlands cultuurtalent een aantal moeilijke keuzes voor. Dit keer de beurt aan fotograaf Danny Griffioen (1994).

Door Anna Meijer15 februari 2017

Bioscoop of Netflix?

“Bioscoop. Het is er gezellig en het is echt een ervaring. Je hebt er heel veel impulsen, zoals het grote scherm. Het belangrijkste vind ik is dat je in bioscopen zoals Eye ook films op 70mm kunt bekijken, analoog dus, en dat is echt genieten.”

Nelly of Kelly Rowland?

“Nelly, want hij heeft een mooie pleister op z’n wang.”

Kleur of zwart-wit?

“Ik gebruik beide veel in mijn werk. Ik vind het een mooie aanvulling op elkaar. Aangezien het een dilemma is en ik moet kiezen, kies ik voor kleur. Er zit meer informatie in kleur en daarbij ben ik van mening dat zwart-wit er vaak al snel mooi uit ziet. Er is meer nodig voor kleur.”

Foam of Huis Marseille?

“Foam, omdat ze daar meer bezig zijn met de fotografen van nu. Ze zijn meer betrokken met hun mensen. Huis Marseille voelt wat afstandelijker, al is het wel een heel mooi pand.”

De sexy foto’s van Terry Richardson of de straatfoto’s van Vivian Maier?

“Ik vind het allebei niet tof. Maar omdat ik moet kiezen ga ik voor Terry, zijn beginjaren waren supervet en hij is wel echt een icoon in de fotografie. Hij heeft de snapshotwereld gemaakt zoals hij nu is. Weet je wie ik echt sick vind? Jim Goldberg”

© Danny Griffioen
© Danny Griffioen
© Danny Griffioen
© Danny Griffioen

Een expositie of publicatie in een magazine?

“Expositie, omdat ik me meer kan uiten in een expositie. Een expositie is 3D, je kunt zelf de lijsten, prints, locatie bepalen – hoog of laag, groot of klein. Je kunt het werk compleet ervaren in een expositie. Je kunt je eigen wereld creëren. In een magazine is dat beperkter.”

Objecten of mensen?

“Mensen, all the way. Ik wil emotie en gevoel hebben op een foto, het doet me heel goed om iemands blik op een foto te zien, dat je iemand leert kennen op een foto. Niet te vergeten de spanning en intimiteit die aanwezig is tijdens het maken van de beelden.”

© Danny Griffioen
© Danny Griffioen

Eye: naar de film of tentoonstelling?

“Tentoonstelling, tenzij er een film op 70mm te zien is. Ik vind analoge film gewoon echt supermooi, dat is ook een vorm van een tentoonstelling.”

Naar een concert in Paradiso of een nachtje doorhalen in De School?

“Concert in Paradiso, want dat is supervet. Het is heel sick hoe je mensen live ziet spelen, het geeft een extra dimensie aan muziek luisteren. Ik zag laatst bijvoorbeeld Cocaine Piss in de kleine zaal. De frontvrouw rolde op een gegeven moment van het podium de zaal in zo midden in de moshpit. Ging ze daar een beetje raar doen en zingen. Het was zo intens vet.”

Snapchat of Instagram?

“Ik heb het allebei, ik gebruik Snapchat alleen niet. Dus het wordt automatisch Instagram, maar ik vind social media een beetje lastig, ik ben er niet heel goed in.”

Tags

Exposed