Skip to content

Giving Zero F’s: dé nieuwe highschool-klassieker Booksmart

Booksmart draait om de hartsvriendinnen Molly en Amy. De laatste jaren zijn ze alleen maar bezig geweest met hoge cijfers halen, maar de avond voor hun diploma-uitreiking gooien ze het roer om: het is tijd om te feesten. Dit besluit levert een hilarische komedie op, maar ook een film die verrassend lief is.

Door Thijs Brandhof27 juni 2019

Booksmart (2019, Olivia Wilde)
Booksmart (2019, Olivia Wilde)

“We are not one-dimensional. We are smart and fun.” Met die woorden haalt Molly haar vriendin over om één avond los te gaan. Om te laten zien dat ze meer zijn dan boekenwurmen en om gemiste kansen in te halen. Dit gegeven is niet zozeer baanbrekend, maar de uitvoering wel: in tegenstelling tot veel andere high school comedies en tienerfilms zijn de personages niet gemakkelijk in hokjes te plaatsen. Met reden: “We are throwing up a story that’s aspirational in its depiction of life, where there are no villains; it’s all about complexity and kindness,” vertelde Olivia Wilde BUILD. Smart, fun en niet one-dimensional dus.

Booksmart is het regiedebuut van Wilde. Ze liet zich inspireren door films als The Breakfast Club, Fast Times at Ridgemont High en Ferris Bueller’s Day Off. En net als die klassiekers sleurt Booksmart je direct mee in het leven van de hoofdpersonen. Kaitlyn Dever (Justified, Beautiful Boy) en Beanie Feldstein (Neighbors 2: Sorority Row, Lady Bird) betoveren je vanaf het moment dat ze op het scherm verschijnen: het zijn twee meiden die boven alles lekker zichzelf zijn, alles voor elkaar overhebben en niet voldoen aan een bepaald archetype. Geen nerds en jocks in Booksmart, maar tieners die allemaal hun eigen dromen en problemen hebben. Wat dat betreft is de film vergelijkbaar met de Netflix-serie Sex Education, waarvan het eerste seizoen ook alle bekende conventies aan z’n laars lapte. Geen enkel personage is in die serie zo eendimensionaal als je op het eerste gezicht zou denken.

“Er stroomt liefde door de film voor al zijn karakters en alle tieners die hun weg proberen te vinden met vallen en opstaan, hoe onbeholpen ook”

Maar er is meer dat verfrissend is aan Booksmart: Kaitlyn Devers Amy is lesbisch, uit de kast en dit wordt door de film nooit anders benaderd dan Molly’s aantrekkingskracht tot een jongen. Net als haar vriendin is Amy gewoon verliefd en hangt de vraag in de lucht of haar crush dat ook zo voelt. De weergave is puur en het gevoel herkenbaar voor elke kijker. Dat geldt ook voor de vriendschap die aan de basis ligt van de film. Dever vertelde BBC Radio 1 dat de film over “a strong female friendship” gaat en daar is geen woord aan gelogen. En ook dit wordt integer en onverbloemd in beeld gebracht dat iedereen zich hierin kan verplaatsen. Of je zo’n vriendschap nou toen had of nu hebt.

Still uit Booksmart (2019, Olivia Wilde)
Still uit Booksmart (2019, Olivia Wilde)
Still uit Booksmart (2019, Olivia Wilde)
Still uit Booksmart (2019, Olivia Wilde)

Wat dat betreft schotelt Booksmart je een tijdreis voor, een ritje terug naar je eigen middelbareschooltijd. Omdat de film een komedie is, zijn bepaalde situaties en personages wat uitvergroot, maar dat neemt niet weg dat de fijne nuances en scherpe observaties Booksmart een bepaalde authenticiteit meegeven. Er stroomt liefde door de film voor al zijn karakters en alle tieners die hun weg proberen te vinden met vallen en opstaan, hoe onbeholpen ook. Hoe ze er ook uitzien en op wie ze ook vallen. Deze sfeer van acceptatie geeft de film een mooi eigen smoel en maakt het niet alleen een grappige ervaring, maar ook een echte feelgood-film. Booksmart is niet hap-slik-weg: deze komedie blijft je bij.

In een genre waarin lompe humor en beledigingen vaak de boventoon voeren, is deze boodschap van Booksmart er een van onschatbare waarde. Zeker in een tijd waarin verschillen onze identiteit soms meer lijken te vormen dan wat we gemeen hebben. Booksmart staat voor inclusiviteit, acceptatie en begrip. En alleen daarom al is het een film die het verdient om gezien te worden.

Tags

Exposed