Eye Filmmuseum is toegankelijk met een geldige QR-code in de CoronaCheck-app of uitgeprint (13+) en geldig ID (14+).

Per 28 november is Eye iedere dag open tot 17:00, en geldt de 1,5-meterregel en mondkapjesplicht ook binnen.

Meer informatie
Sluit

Karrabing Film Collective winnaar Eye Art & Film Prize 2021

Karrabing Film Collective is door een internationale jury uitgeroepen tot winnaar van de Eye Art & Film Prize 2021. Met deze prijs van £25.000 kan de kunstenaar – in dit geval het collectief – nieuw werk creëren.

Door Mariska Graveland01 april 2021

Karrabing Film Collective, Wutharr Salwater Dreams (2016)
Karrabing Film Collective, Wutharr Salwater Dreams (2016)

Karrabing Film Collective, opgericht in 2008, is een groep filmmakers bestaande uit oorspronkelijke bewoners van de Northern Territories van Australië. De ongeveer dertig leden zien hun werk als een vorm van grassroots-activisme.

Volgens Cecilia Lewis, Rex Edmunds en Linda Yarrowin, enkele van de oprichters van Karrabing Film Collective, is het idee achter Karrabing om “het eigen gebied van de leden levendig te houden door de familie, de omgeving en de symbolische relaties die hun gebied gecreëerd hebben, sterker te maken.”

Eigen taal

In de Emmiyengal-taal betekent het woord karrabing ‘eb’. Dit verwijst naar een vorm van collectiviteit buiten de restricties van clanship of grondbezit die de overheid oplegt. Karrabing Film Collective ontwikkelt voor hun films en installaties een eigen, lokale artistieke taal over hun leven en hun banden met het land. Hun verhalen zijn gebaseerd op ‘improviserend realisme’ en verkennen een ruimte waar bestaande tegenstellingen als fictie en documentaire, heden en verleden, niet meer gelden.

Hun werken zijn wereldwijd getoond, waaronder Tate Modern (Londen), Jakarta Biënnale (Jakarta), Centre Pompidou (Parijs), Gwangju Biënnale (Gwangju), Shanghai Biënnale (Shanghai), de Sydney Biënnale, de Berlinale en MoMA PS1 (New York City). Een van hun meest recente werken is getiteld The Family, een multidisciplinair kunstproject in ontwikkeling, als onderdeel van het Back to Earth-project. Het uiteindelijke doel van het project is het creëren van een cultureel-erfgoedgebied.

Karrabing Film Collective, Graffiti Dreaming. Met dank aan de kunstenaars.
Karrabing Film Collective, Graffiti Dreaming. Met dank aan de kunstenaars.

Filmografie, jury rapport, quotes

en meer...

Tags

Eye Prize