Skip to content

Podcast: Op de vijfde rij bij Die Hard

Podcast Op de vijfde rij..., die aftrapte met een reeks vanuit Cannes, gaat door! Presentator Cesar Majorana gaat verder met het vertellen van mooie en bijzondere filmverhalen uit heden en verleden. In de eerstvolgende aflevering van Op de vijfde rij... duikt Majorana in Die Hard, te zien in Eye op 19 december (op 35mm!) tijdens de Overlooked Xmas Movie Night – maar dan overdag.

Door Eye redactie16 december 2021

Die Hard als ultieme kerstfilm?

Elk jaar in december wordt de vraag weer gesteld: is Die Hard (1988) nou wel of niet een kerstfilm? Het verhaal speelt zich immers af op 24 december, de soundtrack staat vol kerstliedjes en aan het eind sneeuwt het (soort van). Maar aan de andere kant: echt familievriendelijk is al het geweld, gevloek en oneliners als ‘Yippee ka-yee, motherfucker!’ natuurlijk niet. Het debat wordt sinds een aantal jaar vooral online gevoerd met memes en heeft geleid tot een hele industrie aan Die Hard-merchandise, van kersttruien tot een prentenboek voor kinderen.

Die Hard kerstbal

Download de bouwplaat en knutsel ook je eigen Die Hard kerstbal in elkaar.

Bouwplaat

In een speciale aflevering van podcast Op de vijfde rij..., een coproductie van VPRO Cinema en Eye Filmmuseum, maakt Cesar Majorana voorgoed een einde aan de discussie rondom de actieklassieker: is het nou wel of niet een kerstfilm? En waarom is dat eigenlijk belangrijk? Hij praat erover met o.a. een meme-expert, de allergrootste Die Hard-fan op de aarde én een van de scenarioschrijvers van de film.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen beluisteren.

Op de vijfde rij...

In afleveringen van 20 à 30 minuten vertelt Cesar Majorana een of twee bijzondere filmverhalen, van de ontstaansgeschiedenis van een klassieker en het oeuvre van een maker tot de essentie van een filmfestival. Cesar begint elke aflevering met een vraag en zoekt door middel van interviews, reportages en archieffragmenten naar een antwoord. Zo neemt hij je mee naar de plek waar het gebeurt, zoals eerder het hart van de filmmarkt in Cannes. Jaarlijks maakt hij 3 à 4 keer een reeks van 1 tot 4 afleveringen.

Lees meer

De titel van de podcast verwijst naar de favoriete rij van Cesar in de bioscoop: op de vijfde rij zit je dicht op de actie, maar je hebt er ook het overzicht om te zien wat er om je heen gebeurt. Op de vijfde rij... gaat dan ook niet over het laatste filmnieuws, maar om (grotendeels) tijdloze verhalen. Beschouwend, onderzoekend en verrassend.

Cesar Majorana in de studio
Cesar Majorana in de studio

Abonneer je op de podcast