Skip to content

Oudste bekende opname van Mardi Gras-festival New Orleans in collectie Eye Filmmuseum

Het kleurrijke carnaval Mardi Gras in New Orleans bestaat sinds 1872 en werd al vroeg op film vastgelegd. Onlangs werd bekend dat Eye Filmmuseum de oudste bewaarde opnamen van het muziek- en paradefeest in de collectie heeft.

Door Eye redactie11 juli 2022

De vondst van twee minuten film uit een bioscoopjournaal van de Mardi Gras-viering in New Orleans werd besproken in The New York Times en Smithsonian Magazine, en is daarmee wereldnieuws.

Aanleiding was de vertoning van de gedigitaliseerde opnamen in een tentoonstelling van het Louisiana State Museum, gewijd aan de Rex Organization, een van de belangrijkste organisatoren van de Mardi Gras-parades. Rex bestaat dit jaar 150 jaar.

Conservatoren van het Louisiana State Museum wilden de oudste filmopnamen tonen van het carnaval in New Orleans. Op hun zoektocht kwamen ze terecht bij het Collectiecentrum van Eye.

De collectiemedewerkers van het filmmuseum doken in de database en vonden opnamen van een Mardi Gras-parade uit 1898. Ze zijn onderdeel van de vermaarde Mutoscope & Biograph-collectie, een zeldzame verzameling vroege bioscoopjournaals in de Eye-collectie.

De zoektocht van de Amerikaanse conservatoren legde een van de ‘verborgen’ schatten van Eye bloot; het filmmuseum had het tweeminutenfilmpje eind jaren negentig al geconserveerd op film, maar het was nog niet bekend dat het de – tot nu toe – oudste bekende opnamen van Mardi Gras en van de stad New Orleans betrof.

Eye is al enige tijd bezig delen van Mutoscope & Biograph-collectie te digitaliseren op hoge resolutie (8K). Het is niet ondenkbaar dat tijdens het proces niet eerder gevonden of geïdentificeerde beelden uit de tijd van de vroege cinema tevoorschijn komen.

De gedigitaliseerde opnamen zijn behalve in het Louisiana State Museum ook te zien op YouTube:

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
De gevonden fragmenten