Skip to content

Short Scores: Ella van der Woude

Met Short Scores verkent Eye on Sound op een speelse manier de grenzen van de filmmuziek. Een nieuwe generatie muzikanten en componisten maakt een nieuwe mini-filmscore bij een zelfgekozen kort filmfragment uit de collectie van Eye. Ella van der Woude koos voor Weeshuis-quaestie (1899).

Door Thijs Havens05 januari 2022

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Ella van der Woude maakte voor Short Scores een nieuwe soundtrack bij Weeshuis-quaestie (1899), een fragment uit de collectie van Eye.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Hi, ik ben Ella van der Woude. Ik doe een beetje van alles wat met muziek te maken heeft, maar schrijf voornamelijk muziek voor films.

Waarom heb je voor dit specifieke fragment gekozen?

Ik heb gekozen voor dit filmfragment omdat ik het een hypnotiserend beeld vind, met de wapperende witte jurken van de lopende weeskinderen die allemaal intens naar de camera kijken. Je kan met muziek goed inspelen op de blikken; afhankelijk van wat je eronder zet worden ze nieuwsgierig, nonchalant, bezorgd…

Wat heeft je geïnspireerd bij het maken van deze score?

Op het moment ben ik een horrorfilm aan het scoren en ben ik dus heel snel in een donker scenario beland. Weeskinderen, met bijbels onder hun armen… Er kon niet veel goeds schuilen achter de beelden.

Foto van Ella van der Woude, die een harmonium bespeelt.
Foto door Nick Helderman

Hoe ben je te werk gegaan?

Ik wilde graag een uitzichtloos gevoel geven aan de processie en probeerde de camera in een verontrustend personage te veranderen. Toevallig had ik twee dagen geleden een harmonium in mijn huis gezet en vond het orgelgeluid goed werken bij deze kinderen die in mijn hoofd naar de kerk toe lopen.

beeld Short Scores

Alle Short Scores tot nu toe

Elke drie weken voegen we een nieuw van verse muziek voorzien fragment toe aan de collectie Short Scores, die zo steeds groter wordt.

Bekijk alle Short Scores fragmenten