Skip to content

Vier ingangen in het hoofd van William Kentridge

In 2015 schonk de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge 10 Drawings for Projection (1989-2011) aan het filmmuseum. Vanaf 3 juni staan deze filmwerken naast ander werk de gehele zomer tentoongesteld in Eye. De tentoonstelling wordt 2 juni feestelijk geopend met een event van Exposed. Om de kunstenaar iets beter te leren kennen, hier vier ingangen tot het hoofd van de kunstenaar.

Door Exposed redactie23 mei 2019

10 Drawings for Projection (1989-2011) – William Kentridge
10 Drawings for Projection (1989-2011) – William Kentridge

Houtskooltekeningen

William Kentridge is vooral bekend als houtskool-animator. Hij maakt handgetekende korte filmsequenties, waarbij hij de houtskoolschetsen fotografeert, iets uitveegt, verandert, opnieuw fotografeert, en zo verder. Op deze manier worden kleine stukjes van zijn originele tekeningen geleidelijk uitgewist door de daaropvolgende beelden. Tegelijkertijd blijven de oude beelden in dit tekenproces lang zichtbaar en bewaard, als sporen van het verleden. De tekeningen zijn van een bijna-expressionistische stijl, met vaak zweempjes van pastelrood of -blauw.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
10 Drawings for Projection (1989-2011) – William Kentridge
10 Drawings for Projection (1989-2011) – William Kentridge

Zuid-Afrika

William Kentridge is geboren in Johannesburg, Zuid-Afrika. Zijn beide ouders ware beroemde anti-Apartheidsadvocaten en het werk van Kentridge staat dan ook stevig geworteld in de moderne Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Zijn kunst is niet politiek eenduidig, met metaforen van zwarte onderdrukking en witte uitwassen, maar bestaat eerder uit complexe reflecties over de dubbelzinnigheid van de mens en het late kapitalisme.

Multi-disciplinair

Kentridge is een multi-disciplinair kunstenaar. Zo werkte hij in de jaren zeventig en tachtig als acteur, scenarist, decor-ontwerper en theaterregisseur. In de jaren tachtig studeerde hij na zijn kunstopleiding in Johannesburg (1973-1976) nog enkele jaren mime en theater in Parijs. Zijn achtergrond zie je vooral terug in de narratieve structuur en de karakterontwikkelingen van personages in zijn animaties en andere werken. De laatste jaren regisseert hij ook opera’s en als zodanig is hij tijdens de tentoonstelling ook Associate Artist op het Holland Festival.

“Absurdisme is een accurate en productieve manier van de wereld begrijpen.”

Absurdisme

In al zijn werken klinkt een bepaald absurdisme door. Of het nou houtskooltekeningen zijn, schaduwspellen, video-installaties, mechanische poppen, sculpturen, opera’s of tapijten. Zelf zegt hij over zijn absurdistische wereldbeeld: “[Absurdity] is in fact an accurate and a productive way of understanding the world. Why should we be interested in a clearly impossible story? Because, as Gogol says, in fact the impossible is what happens all the time.

De tentoonstelling Ten Drawings for Projection van William Kentridge is 3 juni tot en met 1 september 2019 te zien in Eye Filmmuseum.

Tags

Exposed