Welkom in Eye!

Vanaf 25 september zijn we toegankelijk met een geldige QR-code in de CoronaCheck-app of uitgeprint (13+) en geldig ID (14+).

Meer informatie
Sluit

Meet the Archive

Hoe groot en veelzijdig de Eye-collectie is, wordt ieder jaar duidelijk als de collectiespecialisten voor het voetlicht treden tijdens Meet the Archive.

Meet the Archive brengt bijzondere verhalen over de (vroege) filmgeschiedenis, haalt vergeten filmmakers naar voren, bericht over nieuwe samenwerkingen en laat zien wat vaak verborgen blijft: de bedrijvigheid achter de schermen van de dagelijkse programmering.

Vanwege de coronamaatregelen gaat Meet the Archive dit jaar niet door in de zaal van Eye Filmmuseum. En dat uitgerekend in het jaar waarin Eye zijn 75ste verjaardag viert. Om stil te staan bij de geschiedenis van 75 jaar Eye hebben de Eye-collectiespecialisten daarom acht online afleveringen van Meet the Archive gemaakt over 75 jaar filmarchief. De collectiespecialisten belichten de geschiedenis van de collectie, belangrijke conserveringen en innovaties op het gebied van restauratie en vertoningspraktijk.

#1: 75 years of innovation in film archiving: from collecting to restoring and presenting. The first 50 years.

In het kader van het 75-jarig bestaan van Eye Filmmuseum wordt in deze aflevering ingegaan op de geschiedenis van voorheen Nederlands Filmmuseum, nu Eye Filmmuseum.

Aan de hand van drie kerncollecties van Eye – het Uitkijk Archief, de Desmetcollectie en de films van de Biograph & Mutoscope Company – wordt in korte karakteristieken een overzicht gegeven van de ontwikkeling van Eye Filmmuseum: de internationale reikwijdte van de collectie, onderzoek en conserveringspraktijk en de veranderingen op presentatiegebied.

Vervolgens gaan we in vogelvlucht langs de ‘milestones’ van de restauratie- en digitaliseringsactiviteiten vanaf de late jaren tachtig: de eerste analoge kleurconserveringen, de internationale workshops en Bits and Pieces.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.