Eye Filmmuseum, inclusief terras, is toegankelijk met een geldige QR-code in de CoronaCheck-app of uitgeprint (13+) en geldig ID (14+).

Meer informatie
Sluit

Missie & visie

Eye Filmmuseum aan het Amsterdamse IJ beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Eye richt de blik echter niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. Onze missie en visie weerspiegelen dit.

Missie

Eye is schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van de film en de kunst van het bewegend beeld.

Schatbewaarder: verzamelen en delen

Eye, als enige museum voor filmerfgoed en filmcultuur, beheert het cinematografisch erfgoed van Nederland: een internationaal toonaangevende collectie - met ruim 55.000 films, waarvan 60% internationaal - die de hele filmgeschiedenis omspant. De immer groeiende Eye collectie omvat daarnaast honderdduizenden foto’s, affiches, bladmuziek, (pre)cinema-apparaten, archieven van filmmakers en een uitgebreide bibliotheekcollectie. Eye is verantwoordelijk voor het duurzaam bewaren, toegankelijk maken, contextualiseren en levend houden van de filmcollectie Nederland.

Gids: cureren en openstellen

Film is onverminderd populair en overal. We leven in een gemedialiseerde samenleving omringd door bewegend beeld. In die overvloed van beelden en films, streven wij ernaar de weg te wijzen en te verbinden: naar en met dat wat (historisch) belangrijk is, wat bijzonder, wonderschoon of urgent is. We willen de diversiteit van onze collectie en onze programmering op de voorgrond plaatsen.

We laten zien dat er meerdere perspectieven zijn op de (film-)geschiedenis. We willen niet alleen zelf gids zijn, maar ook onze collectie en ons museum openstellen voor nieuwe en nog ongehoorde makers en vertellers. We maken educatieve programma’s in huis en voor het onderwijs in heel Nederland. Internationaal promoten we de Nederlandse filmcultuur in de volle breedte.

Pionier: ontdekken en vernieuwen

Zoals Jean Desmet, een van de grondleggers van de Eye collectie, de eerste filmpionier van Nederland was, zo vervult Eye vandaag de dag nog altijd een pioniersrol door vernieuwende wijzen van restaureren, conserveren en presenteren.

In de internationale archiefwereld geldt Eye als koploper en pionier op het gebied van digitalisering, restauratie en digital access. We onderzoeken online en onsite nieuwe manieren van het ontsluiten van onze collectie: van algoritmes tot niet-semantische zoekmethodes. We laten zien wat film, buiten de vertrouwde muren van de bioscoop nog meer kan zijn, van tentoonstellingen op het snijvlak van film en beeldende kunst tot en met de presentatie van de allernieuwste artistieke VR-werken. We helpen kinderen en jongeren de kracht van beeldtaal te ontdekken. We zoeken naar innovatieve methoden voor het bereiken en verbinden van bekende en nog onbekende doelgroepen.

Visie

Eye wil wereldwijd toonaangevend zijn in de wijze waarop film binnen een museale context wordt bewaard en getoond. We presenteren en preserveren film als kunst, vermaak, cultureel erfgoed en maatschappelijk document. Eye heeft zowel oog voor grote klassiekers en gevestigde namen, als ook voor het onbekende en voor het experiment. Eye maakt ruimte voor nieuwe vergezichten en verwelkomt nog onderbelichte perspectieven op film en (film)geschiedenis en de kunst van het bewegend beeld.