Eye Filmmuseum tijdelijk gesloten

Als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus is Eye Filmmuseum tijdelijk gesloten. Terras Eye Bar Restaurant en Eye Shop zijn wél geopend.

Lees meer
Sluit

Persberichten

Hier vindt u alle persberichten van september 2020 tot nu. Heeft u interesse in persberichten uit voorgaande jaren? Dan kunt u contact opnemen via pers@eyefilm.nl. Vergeet niet de naam van de tentoonstelling of het filmprogramma te vermelden. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd het laatste nieuws ontvangen?

Meld u aan voor de perslijst en ontvang voortaan alle persberichten van Eye Filmmuseum.

Aanmelden perslijst

Eerdere persberichten

Meet Me in St. Louis: ultieme feelgood-musical in de kerstvakantie

28 november 2020 – "Have yourself a merry little Christmas", zingt Esther Smith (Judy Garland) voor haar kleine zusje Tootie in Vincente Minnelli's betoverende, weelderige Technicolor-traktatie Meet Me in St. Louis. De opbeurende klassieker was meteen een hit toen het in 1944 première ging en blijft hoog scoren in lijstjes van beste filmmusicals aller tijden.

Bekijk persbericht

Eerste editie Kijk Ons met Kom Hier Dat Ik U Kus op 4 december in 27 filmtheaters door het land

16 november 2020 – Op 4 december aanstaande vindt de eerste editie van Kijk Ons plaats. Het initiatief van NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival, trapt af met de film Kom Hier Dat Ik U Kus.

Bekijk persbericht

Ramón Gieling at Work

12 november 2020 – Filmmaker, schrijver, theatermaker, beeldend kunstenaar: altijd is Ramón Gieling op zoek naar de ziel van de dingen en de menselijke bezieling. De maker van En un momento dado, bijzondere film over Johan Cruijff in Barcelona, en Erbarme Dich (over de Matthäus Passion), opereert graag op het grensvlak van werkelijkheid en verbeelding.

Bekijk persbericht

Eye vindt Herman Brood-songs uit Cha-cha terug in collectie

11 november 2020 – Nooit-vertoonde opnamen van Herman Brood-songs en beelden van de chaotische draaidagen van Cha-cha zijn teruggevonden in de collectie van Eye Filmmuseum.

Bekijk persbericht

Eye Filmmuseum genomineerd voor museumprijs

9 november 2020 – Eye Filmmuseum maakt kans op de BankGiro Loterij Museumprijs, dit jaar onder de titel ‘Achter de schermen, voor het voetlicht’. Dit thema past helemaal bij de missie van Eye, namelijk de wereld van film dichterbij brengen.

Bekijk persbericht

‘Dubblaja’: live performances bij collectiemateriaal van Eye & Salwa tijdens live stream

5 november 2020 – Aanstaande zaterdag presenteert Eye Filmmuseum in samenwerking met Salwa Foundation de speciale avond Dubblaja - Remixing Landscapes Through Soundscapes. Drie onafhankelijke kunstenaarscollectieven, gecureerd door Salwa Foundation, presenteren live geluidsscores door middel van spoken word en digitale ruis, geïnspireerd op reisbeelden uit de Eye-collectie.

Bekijk persbericht

Speelfilm Buladó gekozen als Nederlandse Oscarinzending

2 november 2020 – Buladó, van regisseur Eché Janga met onder meer Everon Jackson Hooi, Tiara Richards en Felix de Rooy, is geselecteerd als Nederlandse inzending voor de aankomende Academy Awards in de categorie International Feature Film.

Bekijk persbericht

Gerestaureerde versie van Paul Verhoevens TOTAL RECALL te zien, dertig jaar na de première

21 oktober 2020 – In Paul Verhoevens sardonisch sciencefictionspektakel krijgt bouwvakker Doug Quaid (Arnold Schwarzenegger) nieuwe herinneringen in zijn brein geïmplanteerd door het bedrijf Rekall, gespecialiseerd in excentrieke ruimtereizen. Ter gelegenheid van zijn dertigste verjaardag wordt de film uitgebracht in de nieuwe Ultra High Definition 4K-restauratie.

Bekijk persbericht

Eye kleurt vanavond VN-blauw voor 75 jaar Verenigde Naties

19 oktober 2020 – Het gebouw van Eye Filmmusuem kleurt vanavond blauw ter ere van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Een groot aantal gebouwen en Unesco-erfgoederen in Nederland zijn een paar dagen in oktober ‘VN-blauw’ verlicht, waaronder Slot Loevestein en het Vredespaleis.

Bekijk persbericht

Eye’s tentoonstellingen William Kentridge in CCCB in Barcelona

9 oktober 2020 – In het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona opent vandaag vrijdag 9 oktober de tentoonstelling William Kentridge – That Which Is Not Drawn. Hiervoor zijn twee eerdere tentoonstellingen in Eye Filmmuseum samengesmeed tot één grote tentoonstelling, met Jaap Guldemond, director of exhibitions van Eye, als curator.

Bekijk persbericht

Familiedag in Eye: maak kans om met je eigen home movie in de collectie te komen

5 oktober 2020 – Tijdens de Familiedag op 18 oktober in Eye Filmmuseum gaan we samen met kinderen spelen en speuren, en leren ze de geheimen kennen van onze filmcollectie. Ook kunnen kinderen hun eigen gemaakte films inzenden. Deze worden op de Familiedag vertoond. Uit de inzendingen selecteert een jury de winnende film. De prijs is opname in de collectie van Eye.

Bekijk persbericht

ENGIE verlengt hoofdsponsorschap van Eye Filmmuseum

1 oktober 2020 – ENGIE Nederland, energieleverancier en marktleider in technische dienstverlening, blijft het komende jaar hoofdsponsor van Eye Filmmuseum. ENGIE is sinds 2017 hoofdsponsor.

Bekijk persbericht

Bart Valkenier is Online Filmleraar van het Jaar

29 september 2020 – Bart Valkenier is op 29 september uitgeroepen tot de nieuwe Online Filmleraar van het Jaar 2020. Bart werd door de vakjury van film- en onderwijsprofessionals verkozen tot de meest aansprekende filmdocent. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het NFF Professional Programma van het Netwerk Filmeducatie op het Nederlands Film Festival.

Bekijk persbericht

Nederlandse films geselecteerd voor Chicago International Film Festival

28 september 2020 – Met twee speelfilms en twee korte films in de selectie is Nederland goed vertegenwoordigd tijdens de aankomende editie van het Chicago International Film Festival.

Bekijk persbericht

Netwerk Filmeducatie presenteert doorlopende leerlijn film in LUX Nijmegen

23 september 2020 – Op donderdag 24 september presenteert het Netwerk Filmeducatie twee nieuwe publicaties: Dit is filmeducatie! en Doorlopende leerlijn film. De publicaties beschrijven concreet wat leraren met filmeducatie bereiken en dragen bij aan de structurele verankering van filmeducatie in het onderwijs. De presentatie in LUX Nijmegen is te volgen via een livestream.

Bekijk persbericht

Mike van Diems gerestaureerde Oscarwinnaar Karakter opnieuw te zien

22 september 2020 – Mike van Diems debuutfilm Karakter won in 1998 een Oscar voor de Beste niet-Engelstalige film. Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival vertonen de nieuwe, haarscherpe 4K-restauratie van deze film over de botsing tussen deurwaarder Dreverhaven en zijn bastaardzoon Katadreuffe. Het door Eye gerestaureerde Karakter gaat op 29 september in première op het Nederlands Film Festival.

Bekijk persbericht

Na succesvolle vertoningen in Eye nu ook landelijk en internationaal te zien: The Brilliant Biograph

14 september 2020 – Na de uitverkochte première en vertoningen in Eye Filmmuseum is The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902) nu ook te zien in de filmtheaters in het land. De compilatie is ook geselecteerd voor internationale festivals van Berlijn, Pordenone, Lyon en Budapest.

Bekijk persbericht

Vier toptalenten in de race voor titel Online Filmleraar van het Jaar 2020

1 september 2020 – De vakjury koos vier toptalenten die leerlingen thuis onderwezen met film: Bart Valkenier van TalentStad Beroepscollege in Zwolle, Tjeerd Dijkstra van de IKC Zeven Zeeën in Amsterdam en het duo Jeroen Lamberg van het Hondsrugcollege in Emmen en René Katerbarg van het Griftlandcollege in Soest. De winnaar wordt op 29 september bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival (NFF).

Bekijk persbericht