Eye Filmmuseum is toegankelijk met een geldige QR-code in de CoronaCheck-app of uitgeprint (13+) en geldig ID (14+).

Per 28 november is Eye iedere dag open tot 17:00, en geldt de 1,5-meterregel en mondkapjesplicht ook binnen.

Meer informatie
Sluit

Persberichten

Hier vindt u alle persberichten van de afgelopen 9 maanden. Heeft u interesse in persberichten uit voorgaande jaren? Dan kunt u contact opnemen via pers@eyefilm.nl. Vergeet niet de naam van de tentoonstelling of het filmprogramma te vermelden. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd het laatste nieuws ontvangen?

Meld u aan voor de perslijst en ontvang voortaan alle persberichten van Eye Filmmuseum.

Aanmelden perslijst

Eerdere persberichten

Sunsets, openluchtvoorstellingen bij Eye

16 juli 2021 – Bij zonsondergang kun je in de buitenlucht genieten van een vooruitblik op komende Eye-programma’s, zoals Cinema Ecologica, Women Make Film en Badlands, en de afsluiting van Film Noir – voorstellingen die extra feestelijk zijn vanwege het 75-jarig bestaan van het filmmuseum.

Bekijk persbericht (PDF)

Cinema Ecologica #1: Mensen met kieuwen

8 juli 2021 – De eerste aflevering van Cinema Ecologica is gewijd aan films die onze angst voor een natte toekomst verbeelden maar ook alternatieve werelden oproepen. Eye dompelt je een week lang onder in geestverruimende sciencefiction, verbijsterende documentaires en experimentele films. Plus: performances, live muziek en lezingen.

Bekijk persbericht (PDF)

All About Theatre About Film - Ivo van Hove & Jan Versweyveld

16 juni 2021 – De geschiedenis van film is onlosmakelijk verbonden met die van het theater. Dit najaar presenteert Eye Filmmuseum voor het eerst een tentoonstelling die de werelden samenbrengt.

Bekijk persbericht

Koningin Máxima bezoekt Eye ter gelegenheid van 75-jarig bestaan

15 juni 2021 – Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt op 24 juni 2021 Eye Filmmuseum, ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan. Tijdens het bezoek geeft ze het startsein voor Eye On Screens.

Bekijk persbericht

Previously Unreleased 2021

4 juni 2021 – Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt. Onder de tien titels bevinden zich een nooit in Nederland uitgebrachte film van Hou Hsiao-hsien en werk van nieuwkomers als Fernanda Valadez en Anna Kerrigan.

Bekijk persbericht (PDF)

Film Noir - The Dark Side of Hollywood

3 juni 2021 – Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Bekijk persbericht (PDF)

A Season of Classic Films: Een ochtend van zes weken

31 mei 2021 – 1966 was een uitzonderlijk jaar voor de Nederlandse nouvelle vague-film, met Nikolai van der Heydes Een ochtend van zes weken als blikvanger. Van der Heydes debuutfilm, inmiddels een Nederlandse klassieker, is op 15 juni gratis te zien in de filmzaal in de serie A Season of Classic Films.

Bekijk persbericht

Ryuichi Sakamoto: film en muziek in Eye (Holland Festival)

28 mei 2021 – Eye Filmmuseum besteedt bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de associate artists van het Holland Festival 2021. Sakamoto’s nieuwste muziektheaterproductie Time gaat tijdens het festival in première, zeven omringende programma’s zijn in juni te zien in Eye.

Bekijk persbericht

Filmprogrammering Vive le cinéma!

26 mei 2021 – Voor de jubileumtentoonstelling Vive le cinéma!, naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de 75ste verjaardag van Eye Filmmuseum, zijn vijf belangrijke filmmakers uit vijf verschillende werelddelen uitgenodigd. Deze regisseurs is gevraagd een werk te maken dat gebruikmaakt van de mogelijkheden van de driedimensionale ruimte in plaats van het tweedimensionale bioscoopdoek.

Bekijk persbericht

Wong Kar Wai

4 mei 2021 – Zes films van Wong Kar Wai zijn opnieuw te zien door het hele land. Vanaf 10 juni brengt Eye Filmmuseum in samenwerking met Cinéart de restauratie van In the Mood for Love opnieuw uit in de landelijke filmtheaters en in Eye zelf, plus de restauraties van Chungking Express, Fallen Angels, Happy Together, 2046 en de director's cut van zijn korte film The Hand. Met uitzondering van The Hand zijn alle films 4K digitaal gerestaureerd.

Bekijk persbericht (PDF)

Meet Me in St. Louis: ultieme feelgood-musical in de kerstvakantie

28 november 2020 – "Have yourself a merry little Christmas", zingt Esther Smith (Judy Garland) voor haar kleine zusje Tootie in Vincente Minnelli's betoverende, weelderige Technicolor-traktatie Meet Me in St. Louis. De opbeurende klassieker was meteen een hit toen het in 1944 première ging en blijft hoog scoren in lijstjes van beste filmmusicals aller tijden.

Eerste editie Kijk Ons met Kom Hier Dat Ik U Kus op 4 december in 27 filmtheaters door het land

16 november 2020 – Op 4 december aanstaande vindt de eerste editie van Kijk Ons plaats. Het initiatief van NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival, trapt af met de film Kom Hier Dat Ik U Kus.

Ramón Gieling at Work

12 november 2020 – Filmmaker, schrijver, theatermaker, beeldend kunstenaar: altijd is Ramón Gieling op zoek naar de ziel van de dingen en de menselijke bezieling. De maker van En un momento dado, bijzondere film over Johan Cruijff in Barcelona, en Erbarme Dich (over de Matthäus Passion), opereert graag op het grensvlak van werkelijkheid en verbeelding.

Eye vindt Herman Brood-songs uit Cha-cha terug in collectie

11 november 2020 – Nooit-vertoonde opnamen van Herman Brood-songs en beelden van de chaotische draaidagen van Cha-cha zijn teruggevonden in de collectie van Eye Filmmuseum.

Eye Filmmuseum genomineerd voor museumprijs

9 november 2020 – Eye Filmmuseum maakt kans op de BankGiro Loterij Museumprijs, dit jaar onder de titel ‘Achter de schermen, voor het voetlicht’. Dit thema past helemaal bij de missie van Eye, namelijk de wereld van film dichterbij brengen.

‘Dubblaja’: live performances bij collectiemateriaal van Eye & Salwa tijdens live stream

5 november 2020 – Aanstaande zaterdag presenteert Eye Filmmuseum in samenwerking met Salwa Foundation de speciale avond Dubblaja - Remixing Landscapes Through Soundscapes. Drie onafhankelijke kunstenaarscollectieven, gecureerd door Salwa Foundation, presenteren live geluidsscores door middel van spoken word en digitale ruis, geïnspireerd op reisbeelden uit de Eye-collectie.

Speelfilm Buladó gekozen als Nederlandse Oscarinzending

2 november 2020 – Buladó, van regisseur Eché Janga met onder meer Everon Jackson Hooi, Tiara Richards en Felix de Rooy, is geselecteerd als Nederlandse inzending voor de aankomende Academy Awards in de categorie International Feature Film.

Gerestaureerde versie van Paul Verhoevens TOTAL RECALL te zien, dertig jaar na de première

21 oktober 2020 – In Paul Verhoevens sardonisch sciencefictionspektakel krijgt bouwvakker Doug Quaid (Arnold Schwarzenegger) nieuwe herinneringen in zijn brein geïmplanteerd door het bedrijf Rekall, gespecialiseerd in excentrieke ruimtereizen. Ter gelegenheid van zijn dertigste verjaardag wordt de film uitgebracht in de nieuwe Ultra High Definition 4K-restauratie.

Eye kleurt vanavond VN-blauw voor 75 jaar Verenigde Naties

19 oktober 2020 – Het gebouw van Eye Filmmusuem kleurt vanavond blauw ter ere van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Een groot aantal gebouwen en Unesco-erfgoederen in Nederland zijn een paar dagen in oktober ‘VN-blauw’ verlicht, waaronder Slot Loevestein en het Vredespaleis.

Eye’s tentoonstellingen William Kentridge in CCCB in Barcelona

9 oktober 2020 – In het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona opent vandaag vrijdag 9 oktober de tentoonstelling William Kentridge – That Which Is Not Drawn. Hiervoor zijn twee eerdere tentoonstellingen in Eye Filmmuseum samengesmeed tot één grote tentoonstelling, met Jaap Guldemond, director of exhibitions van Eye, als curator.

Familiedag in Eye: maak kans om met je eigen home movie in de collectie te komen

5 oktober 2020 – Tijdens de Familiedag op 18 oktober in Eye Filmmuseum gaan we samen met kinderen spelen en speuren, en leren ze de geheimen kennen van onze filmcollectie. Ook kunnen kinderen hun eigen gemaakte films inzenden. Deze worden op de Familiedag vertoond. Uit de inzendingen selecteert een jury de winnende film. De prijs is opname in de collectie van Eye.

ENGIE verlengt hoofdsponsorschap van Eye Filmmuseum

1 oktober 2020 – ENGIE Nederland, energieleverancier en marktleider in technische dienstverlening, blijft het komende jaar hoofdsponsor van Eye Filmmuseum. ENGIE is sinds 2017 hoofdsponsor.