Persberichten

Hier vindt u alle persberichten van de afgelopen 9 maanden. Heeft u interesse in persberichten uit voorgaande jaren? Dan kunt u contact opnemen via pers@eyefilm.nl. Vergeet niet de naam van de tentoonstelling of het filmprogramma te vermelden. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd het laatste nieuws ontvangen?

Meld u aan voor de perslijst en ontvang voortaan alle persberichten van Eye Filmmuseum.

Aanmelden perslijst

Eerdere persberichten

Programmering 2022

13 december 2021 – Eye Filmmuseum maakt de tentoonstellingen en een selectie van de filmprogramma’s van 2022 bekend.

Bekijk persbericht

Guido van der Werve – Tastbare Futiliteit

30 november 2021 – Met trots presenteert Eye in 2022 de eerste overzichtstentoonstelling van Van der Werve, waarin naast een ruime selectie uit zijn oeuvre ook nieuw werk wordt getoond.

Bekijk persbericht (PDF)

Elroy Gramsbergen is Filmleraar van het Jaar 2021

24 november 2021 – Elroy Gramsbergen uit Groningen is uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2021. Elroy werd door de vakjury van film- en onderwijsprofessionals verkozen tot de meest aansprekende filmdocent.

Bekijk persbericht (PDF)

VR-beleving Symbiosis in première in Eye tijdens Cinema Ecologica en IDFA DocLab

2 november 2021 – Tijdens de tweede aflevering van Cinema Ecologica, over hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en de aarde hebben verbeeld, gaat de spectaculaire VR-beleving Symbiosis, die alle zintuigen prikkelt, in première in Eye Filmmuseum.

Bekijk persbericht (PDF)

Fonds 21 EXTRA investeert samen met Eye Filmmuseum in Programmeurs van de Toekomst

1 november 2021 – Eye Filmmuseum start met Programmeurs van de Toekomst, een opleidingstraject voor een nieuwe, diverse en jonge generatie programmeurs op het gebied van film en de kunst van het bewegend beeld. Eye wil zo de filmcollectie en het museum openstellen voor nieuwe perspectieven en vertellers. Programmeurs van de Toekomst is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 891.967 euro van Fonds 21 EXTRA.

Bekijk persbericht (PDF)

Gunay Uslu, nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Eye Filmmuseum

30 september 2021 – Eye Filmmuseum heeft een nieuwe voorzitter en drie nieuwe leden van de Raad van Toezicht benoemd: Gunay Uslu (voorzitter), Anneke de Vries (Directeur Stations/Raad van Bestuur Nederlands Spoorwegen), filmmaker Shady El-Hamus (De Libi, Forever Rich), Marco Huijbregts (partner bij Dubois & Co. Registeraccountants)

Bekijk persbericht (PDF)

100.000 bezoekers voor Eye Film Player

21 september 2021 – De Eye Film Player, het streamingplatform van Eye Filmmuseum, bestaat in oktober één jaar. Op de Eye Film Player kunnen bezoekers films uit de Eye-collectie streamen. Sinds de start bezochten meer dan 100.000 mensen het platform.

Bekijk persbericht (PDF)

Women Make Film

5 augustus 2021 – Dit najaar in Eye: Mark Cousins' Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis, met vrouwen in de hoofdrol.

Bekijk persbericht (PDF)

Venice VR Expanded en Nederlandse installaties, van 1 t/m 12 september in Eye

29 juli 2021 – Venice VR Expanded, de volledige selectie van VR-werken van het Filmfestival Venetië, is in september te zien in Eye, aangevuld met drie recente VRs van Nederlandse makers.

Bekijk persbericht (PDF)

Badlands: Meet the next generation of filmmakers

4 augustus 2021 – Met Badlands biedt Eye de komende jaren een platform voor aanstormend Nederlands filmtalent. In september is de aftrap met speciale avonden met nieuwe makers in de schijnwerpers.

Bekijk persbericht (PDF)

Sunsets, openluchtvoorstellingen bij Eye

16 juli 2021 – Bij zonsondergang kun je in de buitenlucht genieten van een vooruitblik op komende Eye-programma’s, zoals Cinema Ecologica, Women Make Film en Badlands, en de afsluiting van Film Noir – voorstellingen die extra feestelijk zijn vanwege het 75-jarig bestaan van het filmmuseum.

Bekijk persbericht (PDF)

Cinema Ecologica #1: Mensen met kieuwen

8 juli 2021 – De eerste aflevering van Cinema Ecologica is gewijd aan films die onze angst voor een natte toekomst verbeelden maar ook alternatieve werelden oproepen. Eye dompelt je een week lang onder in geestverruimende sciencefiction, verbijsterende documentaires en experimentele films. Plus: performances, live muziek en lezingen.

Bekijk persbericht (PDF)

All About Theatre About Film - Ivo van Hove & Jan Versweyveld

16 juni 2021 – De geschiedenis van film is onlosmakelijk verbonden met die van het theater. Dit najaar presenteert Eye Filmmuseum voor het eerst een tentoonstelling die de werelden samenbrengt.

Bekijk persbericht

Koningin Máxima bezoekt Eye ter gelegenheid van 75-jarig bestaan

15 juni 2021 – Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt op 24 juni 2021 Eye Filmmuseum, ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan. Tijdens het bezoek geeft ze het startsein voor Eye On Screens.

Bekijk persbericht