Eye Filmmuseum tijdelijk gesloten

Als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus is Eye Filmmuseum tijdelijk gesloten. Terras Eye Bar Restaurant en Eye Shop zijn wél geopend.

Lees meer
Sluit

Filmfestivals & tips

Lees meer over het belang van filmfestivals voor jouw film, wat wij voor jou kunnen betekenen en check de aankomende ‘festival submission deadlines’.

Still uit Paradise Drifters (Mees Peijnenburg, 2020)
Still uit Paradise Drifters (Mees Peijnenburg, 2020)

Festivals

Filmfestivals zijn belangrijke momenten waarop de filmindustrie kennis kan nemen van het meest recente filmaanbod en informatie kan inwinnen over films in productie. Een festivalselectie levert publiciteit en creëert bekendheid; de zogenaamde buzz die nodig is om de film te kunnen verkopen.

Festivalselecties en het winnen van prijzen verhogen de marktwaarde van een film. Ze doen dienst als stempel, als kwaliteitskeurmerk. Zodra een film door een festival wordt geselecteerd, breekt het moment aan waarop de internationale lancering dient te worden uitgebuit. Festival exposure vergroot doorgaans de kans op verkoop van de film.

Elke film is uniek! De internationale route is daardoor per film vanzelfsprekend ook uniek. Het verschilt per film, per jaar, per momentum welk festival voor welke film eventueel het beste lanceringsplatform zou kunnen zijn. Dit hangt van verschillende factoren af, zoals het genre, het onderwerp, de regisseur, etc. Daarom raden we altijd aan om in een vroeg stadium contact met ons op te nemen indien je de festivalstrategie met ons wilt bespreken en bepalen.

Naar welk festival stuur ik mijn film?

De mogelijkheid om een film naar een festival te kunnen sturen, hangt vanzelfsprekend samen met het moment waarop de film daadwerkelijk klaar is. Daarnaast is van belang of de film wel bij het programma van het festival past. Om te bepalen welke festivals voor je film in aanmerking komen, is het van belang in een vroeg stadium te beginnen met de festivalplanning en te bepalen waar je graag zou willen dat je film zijn wereld- of internationale première beleeft. Is dit Berlijn, Venetië, Toronto of Cannes, dan kan het zijn dat je moet wachten totdat deze festivals hun selectie bekend maken, voordat je verder kunt gaan met inzenden van je film naar andere (kleinere) festivals. Daarnaast is niet iedere film erbij gebaat geselecteerd te worden door één van bovengenoemde grote festivals, als de film niet in competitie of in het hoofdprogramma vertoond wordt. De keuze kan zijn om de film liever in competitie op een kleiner festival te vertonen, waar meer aandacht voor de film zal zijn.

Het team van SEE NL helpt je graag bij het uitstippelen van een festivalstrategie. Het is daarbij handig om ons al in een vroeg stadium, dus voordat de film af is, te informeren. Wij staan constant in contact met festivals/festivalprogrammeurs over de hele wereld en brengen de nieuwe Nederlandse (co)producties bij hen onder de aandacht.

Niets is zo veranderlijk bij een filmfestival als inschrijfdata. Houd daarom altijd goed in de gaten wat de exacte ‘submission deadlines’ is. Deze sluit in de meeste gevallen drie maanden voor aanvang van het festival. Festivals als Cannes en Berlijn, maar ook Sundance, sluiten over het algemeen erg vroeg; soms zelfs een half jaar voor aanvang van het festival. Hoe later je je film naar een festival stuurt, des te kleiner de kans op selectie. De slots lopen vol en hoe later je een film instuurt, hoe minder vrije slots er nog zijn. Het is dus raadzaam de film zo vroeg mogelijk in te sturen.

Submission deadlines

Om je een handje te helpen, hebben we een overzicht voor je gemaakt met de meest belangrijke film festivals met naderende inschrijvingstermijnen. Zin in meer? Bezoek dan de website filmfreeway.com voor een groot aantal festivals waarvoor je je film kan inschrijven. Heb je vragen over bepaalde festivals, aarzel nooit om contact met ons op te nemen!

Festival de Cannes

Coming soon

Berlinale

Coming soon

Sundance

Coming soon

International Film Festival Rotterdam

Coming soon

Locarno

Coming soon