Dinsdag 7 februari sluit Eye on 16:00 wegens een besloten evenement. Onze excuses voor het ongemak.

Sluit
Skip to content
campaign image Parra Odyssee (image from Obsessions)

Films, talks & events

Parra Odyssee

Een ode aan Pim de la Parra

21 — 26 juni 2019

still uit Wan Pipel (Pim de la Parra, NL 1976)
still uit Wan Pipel (Pim de la Parra, NL 1976)

Eye brengt De la Parra’s vijftig jaar oude speelfilmdebuut Obsessions (1969) terug in de bioscoop en besteedt een week lang aandacht aan een van Nederlands meest kleurrijke regisseurs, inspirator van vele jonge Nederlandse en Surinaamse filmmakers.

Pim de la Parra richtte met brother in arms Wim Verstappen de geruchtmakende productiemaatschappij $corpio op, tekende voor de eerste grote Surinaamse speelfilm Wan Pipel en kreeg cultstatus als minimal movie­pionier.

still uit Aah... Tamara (Pim de la Parra, NL 1965)
still uit Aah... Tamara (Pim de la Parra, NL 1965)

Filmacademie-drop-out Pim de la Parra (Paramaribo, 1940) behaalde zijn eerste grote succes met Obsessions, een ‘seks-psycho-suspense- murder mystery’, waarvoor Hitchcocks componist Bernard Hermann de score schreef en een piepjonge Martin Scorsese meeschreef aan het scenario. De film bleek de voorloper van de ‘Nederlandse seksgolf’ en wees vooruit naar de $corpio- productie Blue Movie, de eerste Nederlandse speelfilm met een juichende erectie in beeld.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Van $corpio tot minimal movie

Eye brengt een ode aan De la Parra’s toppen- en dalen-carrière met de heruitbreng van het digitaal gerestaureerde Obsessions en een selectie van maar liefst vijftien titels. De wilde $corpio-jaren komen in beeld met titels als Rubia’s Jungle en Mijn nachten met Susan, Olga, Albert, Julie, Piet & Sandra. Niet te missen is de eenmalige vertoning van de stille zwartwitproductie Dirty Picture (‘geen komedie’) met jazzy live muziek van componist Kevin Toma. De la Parra’s liefde voor Suriname is te zien in de klassieker Wan Pipel en de Surinaamse Filmacademieproductie Het geheim van de Saramacca-rivier.

Ook de in de jaren tachtig en negentig gedraaide minimal movies – onder het officieuze motto ‘Geen geld? Geen script? Let’s go!’ – zijn vertegenwoordigd, waaronder Lost in Amsterdam en De nacht van de wilde ezels. Een groot deel van de gerestaureerde films is te zien in originele analoge vertoning (35mm).

Pim in Amsterdam

De la Parra komt vanuit Paramaribo naar Amsterdam en is een hele week in Eye om met publiek en cast- en crewleden terug te kijken en te vertellen over zijn films. Het zal druk worden, het zal feestelijk worden!

still uit Dirty Picture (Pim de la Parra, NL 1980)
still uit Dirty Picture (Pim de la Parra, NL 1980)

Programmabrochure

Lees meer over Parra Odyssee

Films, talks, & meer

Steun Eye. Word lid van de Eye Society.