Skip to content
campagnebeeld The Essential Aki Kaurismäki / still uit The Match Factory Girl (Aki Kaurismäki, FI/SE 1990)
still uit The Match Factory Girl (Aki Kaurismäki, FI/SE 1990)

The Essential Aki Kaurismäki

7 — 24 december 2017

still The Man Without a Past (Aki Kaurismäki, FI 2002)
still uit The Man Without a Past (Aki Kaurismäki, FI 2002)

Filmdistributeur Cinemien presenteert de digitaal gerestaureerde versies van The Match Factory Girl (ook te zien na 23 december) en The Man Without a Past. De restauraties vonden plaats onder het wakend oog van de regisseur.

Een tiental klassieke titels van Aki Kaurismäki, chroniqueur van Finse melancholie met een absurde twist. Het grootste deel van de films in het programma is afkomstig uit de Eye-collectie en wordt vertoond op 35mm.

still Juha (Aki Kaurismäki, FI 1999)
still uit Juha (Aki Kaurismäki, FI 1999)
still The Other Side of Hope (Aki Kaurismäki, FI 2017)
still uit The Other Side of Hope (Aki Kaurismäki, FI 2017)

Voor zijn laatste film The Other Side of Hope (2017) ontving Aki Kaurismäki een Zilveren Beer voor beste regie van de Berlinale, het filmfestival van Berlijn. De onderscheiding bevestigde de status van de Finse filmer als belangrijk vertegenwoordiger van de Europese auteurscinema.

Kaurismäki’s films zijn vrijwel allemaal opgenomen in de Eye-collectie; het filmmuseum is daarmee de schatbewaarder van Kaurismäki’s oeuvre in Nederland. De collectie vormt de ruggengraat van het Kaurismäki-programma, waarin twaalf van de lange speelfilms zijn opgenomen, van de cultfilms Ariel (1988) en Leningrad Cowboys Go America (1989) tot het absurdistische melodrama Juha (1999) en The Other Side of Hope (2017).

Vooraf zijn afwisselend de korte films Leningrad Cowboys: Those Were the Days (1992), Leningrad Cowboys: These Boots (1993) en Valimo (2007) te zien.

still Leningrad Cowboys Go America (Aki Kaurismäki, FI 1989)
still uit Leningrad Cowboys Go America (Aki Kaurismäki, FI 1989)
portret Aki Kaurismäki

Over Aki Kaurismäki

Kaurismäki’s oeuvre wordt vaak geroemd om de aandacht voor de mens in penibele omstandigheden: van Shadows in Paradise (1986) en The Match Factory Girl (1990) tot Juha (1999) en Lights in the Dusk (2006): steeds verhaalt de regisseur van eenzaamheid, gemankeerde trouw en getroebleerde liefde in zijn typische stijl: kurkdroog, komisch en nostalgisch. Kaurismäki’s personages blijken – tussen alle in wodka gemarineerde melancholie en accordeonklanken door – meer dan losers; zijn sympathieke sukkelhelden lijden aan het leven, maar dat leven is toch iedere keer de moeite waard te worden geleefd.

De films van de in 1957 geboren Kaurismäki zijn vaak vergeleken met die van Jim Jarmusch: beide regisseurs hebben een voorliefde voor vriesdroge humor en hanteren een minimalistische filmstijl, met opvallende aandacht voor vintage pop en rock ‘n’ roll op de soundtrack. Plaatst Jarmusch zijn personages in een licht surrealistische setting, Kaurismäki laat zijn tragikomische vertellingen – vaak parodieën op film noirs, roadmovies en melodrama – wortelen in het alledaagse. Ook staat de Finse regisseur bekend om zijn aandacht voor de emotionele werking van kleur.

Finland 100

Het programma The Essential Aki Kaurismäki zet ook de viering van het honderdjarig bestaan van Finland luister bij. De Finse republiek werd op 6 december 1917 uitgeroepen, een paar maanden na de Oktoberrevolutie in Rusland.

poster The Essential Aki Kaurismäki

Films, talks & meer

Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.