Dinsdag 7 februari sluit Eye on 16:00 wegens een besloten evenement. Onze excuses voor het ongemak.

Sluit
Skip to content
campagnebeeld Theo van Gogh

Films, talks & events

Theo van Gogh

10 oktober — 2 november 2014

still uit 06 (Theo van Gogh, NL 1994)
still uit 06 (Theo van Gogh, NL 1994)

Van Gogh was in de laatste jaren van zijn leven vooral bekend als criticus van de islam, waardoor het beeld van de ‘politieke Van Gogh’ dominant is geworden. Eye maakt met dit retrospectief juist de kwaliteiten van Van Gogh als filmmaker en filmliefhebber zichtbaar.

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

still uit Een dagje naar het strand (Theo van Gogh, NL 1984)
still uit Een dagje naar het strand (Theo van Gogh, NL 1984)

Eye vertoont al zijn dertien speelfilms, twee televisiefilms, vier van zijn favoriete klassiekers, en er zijn gasten, interviews, presentatie van affiches uit de collectie van Eye, het Eye Filmcafé, en nog veel meer.

In drie avonden belicht Eye de kwaliteiten van Theo van Gogh als filmmaker tegen de achtergrond van de Nederlandse filmcultuur van de jaren tachtig tot 2004. Redacteuren van de Filmkrant gaan na afloop van de films in gesprek met cast- en crewleden.

Eye vertoont ook een aantal klassiekers van door Theo van Gogh bewonderde regisseurs, die hem hebben geïnspireerd als filmmaker: Repulsion (Roman Polanski, 1965), A Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971), Don’t Look Now (Nicolas Roeg, 1973) en Salò o le 120 giornate di Sodoma (Pier Paolo Pasolini, 1975).

poster Theo van Gogh

Films, talks & meer

Steun Eye. Word lid van de Eye Society.