Programmeurs van de Toekomst

Een opleidingsprogramma voor toekomstige programmeurs van films en de kunst van het bewegende beeld.

© Rachel Ecclestone

Een nieuwe generatie publiek, programmeurs en curatoren groeit op in een fundamenteel andere en voortdurend veranderende samenleving. Gelijkheid en inclusie, de behoefte aan een andere relatie met de natuur en snelle digitale innovaties zijn een dagelijkse realiteit. Om een nieuwe, meer diverse generatie te bedienen, moet ook het culturele veld veranderen. Culturele instellingen moeten zich aanpassen én innoveren. Eye Filmmuseum heeft daarom Programmeurs van de Toekomst gelanceerd, een opleidingsprogramma voor toekomstige programmeurs van films en de kunst van het bewegende beeld.

Opleiding

Programmeurs van de Toekomst is een opleiding van 10 maanden waarin de deelnemers alles leren wat ze moeten weten over filmprogrammering, waarbij ze ook hun eigen ideeën delen en andere programmeurs in het museum inspireren. Het programma omvat een breed scala aan onderwerpen: Hoe leg je verbanden tussen archiefmateriaal en hedendaagse beelden? Hoe kun je de tijdgeest waarin een film wordt gemaakt analyseren en relateren aan het heden? Welke verbanden kun je leggen tussen cinema en cinematografische hedendaagse kunstproducties?

Het programma bestaat uit een intensief educatief project waarin de drie deelnemers nauw samenwerken, privélessen volgen (reflectief, analytisch en praktisch), en deelnemen aan artist talks, excursies en museumbezoeken. De deelnemers werken aan een individueel audiovisueel project dat aan het eind het programma wordt gepresenteerd. Zij krijgen hulp bij het ontwikkelen, verdiepen en realiseren van het project.

Exposed: Male Femininity in Cinema 1 © Rachel Ecclestone
© Rachel Ecclestone
Exposed: Male Femininity in Cinema 1 © Rachel Ecclestone
© Rachel Ecclestone