Skip to content
NLEN
still uit 06 (Theo van Gogh, NL 1994)

06 Live

Intens verslag van de erotische ontmoeting per telefoon, met live uitvoering van nieuwe tangomuziekscore van Rainer Hensel, aansluitend interview met actrice Ariane Schluter, toneelregisseur en scenarioschrijver Johan Doesburg en componist Rainer Hensel door Jos van der Burg (Filmkrant).

Poster 9

Rainer Hensel, van Goghs vaste componist, schreef een nieuwe muzikale score die live wordt uitgevoerd door Hensel zelf (sound FX, tenor- en sopraansaxofoon), Laurens van Vliet (viool), Martin de Ruiter (bandoneon), Frank van Berkel (contrabas), Simon Burgers (piano) en Leah Uijterlinde (zang). Het geluid van de film wordt niet weggedraaid.

Rainer Hensel over zijn motief om live muziek onder 06 te zetten:“De speelfilm 06 van Theo van Gogh was eigenlijk de enige film van Theo waar ik geen filmmuziek voor gemaakt heb, dus op deze manier is voor mij de cirkel rond. Om nu live muziek onder 06 te spelen is dus voor mij de mooiste manier om Theo te herdenken, 10 jaar na zijn dood: de cirkel sluit zich!”

Over 06

Ariane Schluter en Ad van Kempen beleven als Sarah en Wilbert een stormachtige 06-relatie in het pre-internettijdperk. Theo van Gogh bewees zijn kwaliteit als acteursregisseur in deze verfilming van Johan Doesburgs toneelstuk. Woensdag 15 oktober live muzikale begeleiding, met o.a. Van Goghs vaste componist Rainer Hensel op de saxofoon.

Van Gogh besloot met weinig middelen een geconcentreerde filmische bewerking te maken van het toneelstuk dat van Doesburg schreef en regisseerde. Het resultaat is een intens verslag van de erotische ontmoeting per telefoon tussen een man een een vrouw. Hij (Wilbert) is de alleenstaande architect die reageert op de 06-advertentie van haar (Sarah). Een keer per week bellen ze elkaar, een stormachtige telefoonseksrelatie begint; hij wil meer, zij wil haar fantasie koesteren: een ontmoeting in het echt is taboe. Wilbert legt zich daar niet bij neer.06 werd door de filmkritiek, die eerder kwistig rondstrooide met epitheta als “puberaal”, “plat” en “weerzinwekkend” als het om Van Gogh ging, lovend ontvangen. Van Goghs zevende film kreeg zelfs de prijs van de Nederlandse Filmkritiek op het Nederlands Film Festival; Ariane Schluter ontving de Speciale Juryprijs.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
2005 11 08 021
061
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.