NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

100 lei 02

100 Lei

100 Lei

Mircea Saucan / RO, 1973 / 97 min.

Twee broers, twee karakters, conflict: ook onder het socialisme blijken familieverhoudingen gespannen. Regisseur Mircea Saucan schetst de rebellie van de jonge Petre als symbolisch verzet tegen het verstikkende leefklimaat in Roemenië onder het bewind van Nicolae Ceausescu.

Poster 100 lei

Teenager Petre komt in opstand, loopt van huis weg en vindt onderdak bij zijn oudere broer Andrei, een gevierd theateracteur. Andrei redt Petre uit een aantal netelige situaties, maar blijkt niet veel op te hebben met zijn jongere broertje. Als Andrei uitgaat met Dora, op wie Petre erg gesteld is, voelt de tiener zich hevig verraden.

roemeense james dean

De samenwerking van Mircea Săucan met de charismatische acteur Dan Nutu, het Roemeense antwoord op James Dean, leidde tot een geïmproviseerd naturalisme dat zelden te zien was in de Roemeense cinema uit die tijd, vervolmaakt door Anatol Vieru's opvallende elektro-akoestische score.

cameranegatief verbrand

Mircea Saucan (1928-2003) is met regisseurs als Alexandru Tatos en Lucian Pintilie een van de “voorvaders” van de Roemeense New Wave. Zijn fictiefilms werden vaak gecensureerd; van 100 Lei werd zelfs het cameranegatief verbrand (naar verluidt in opdracht van niemand minder dan Elena Ceausescu), de montage werd overgenomen door censors. Een portret van teleurgestelde, doelloos dolende jongeren strookte niet met de mores van de communistische arbeidersstaat. 100 Lei zou dan ook de laatste film zijn van Săucan.

In Eye is nu de gerestaureerde versie te zien, in de director”s cut.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mircea Saucan

Productiejaar

1973

Productieland(en)

RO

Originele titel

100 Lei

Lengte

97 min.

Taal

Roemeens

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still uit Rainbow Bubbles (Iosef Demian, RO 1982)
100 lei 03
100 lei 05