Skip to content
NLEN
12 years a slave 3 620x437

12 Years a Slave

Steve McQueen / US, GB, 2013 / 134 min.

Na Hunger en Shame verfilmde Steve McQueen het dagboek van de zwarte Solomon Northup, die als vrij man rondloopt in New York tot hij in 1841 wordt ontvoerd en als slaaf te werk wordt gesteld.

Twelve years a slave

McQueens uitbundig geprezen, voor negen Oscars genomineerde drama over machtshonger en opportunisme. Winnaar Golden Globe en twee BAFTA's. Chiwetel Eijofor speelt Solomon Northup, die een belangrijke rol zou gaan spelen in de beweging voor het afschaffen van de slavernij. In 1841 werd hij gekidnapt om twaalf jaar als slaaf in Louisiana te werken onder de meest verschrikkelijke omstandigheden. Als hij uiteindelijk in handen komt van de meedogenloze plantage-eigenaar Epps (Michael Fassbender), ontmoet hij daar ook een medestander, de vrijgevochten Bass (Brad Pitt), die voor gerechtigheid zal zorgen.

De in Amsterdam woonachtige filmmaker en beeldend kunstenaar Steve McQueen mijdt elk moralisme en weet zo het onderwerp slavernij weer relevant te maken voor de huidige tijd. Het in een uitgesproken stijl gefilmde epos is gebaseerd op de in vergetelheid geraakte memoires “Narrative of Solomon Northup, a Citizen of New-York, Kidnapped in Washington City in 1841, and Rescued in 1853, From a Cotton Plantation Near the Red River, in Louisiana”, die McQueen even belangrijk acht als het dagboek van Anne Frank.

Details

Regisseur

Steve McQueen

Productiejaar

2013

Productieland(en)

US, GB

Originele titel

12 Years a Slave

Lengte

134 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Twelve years a slave oo2
12 years a slave
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.