Skip to content
NLEN
still uit 28 Days Later (Danny Boyle, GB/US 2002)

28 Days Later

Danny Boyle / GB, US, FR, 2002 / 112 min.

In deze doodenge variant op de zombiefilm is iedereen gevlucht voor een virus dat mensen in razende kannibalen verandert. Iedereen? Niet fietskoerier Jim: met een handvol overlevenden probeert hij een militaire basis te bereiken.

poster 28 Days Later (Danny Boyle, GB/US 2002)

Na een zwaar ongeluk ontwaakt Jim in een ziekenhuis. Hij heeft 28 dagen in coma gelegen. Eenmaal uit bed merkt hij dat het ziekenhuis is verlaten. Ook de straten van Londen zijn leeg.

Laboratoriumaap

Als Jim door razernij bevangen, zombieachtige verschijningen door de straten ziet rennen, gaan zijn alarmbellen rinkelen. Er waart een virus door Londen, militante dierenbeschermers hebben een met kwaadaardige ziektekiemen besmette aap uit het laboratorium laten ontsnappen.

28 Days Later is meer dan een geslaagde zombiefilm; bijzonder is dat de film werd gedraaid met de mini-DV-camera, rond 2000 een revolutionaire digitale innovatie van het filmvak. Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) kon met deze lichte en eenvoudige camera's in hoog tempo tijdens de vroege ochtenduren de wandeling van Jim door lege Londense straten filmen, in schemerige pixelbeelden die de desolate sfeer versterken.

Waarschuwingsverhaal

Zoals filosofe Lisa Doeland stelt in een interview voor Cinema Ecologica maskeert de vaak snelle en totale vernietiging van de wereld in veel apocalyptische verhalen de feitelijke vernietiging van vele soorten en levensvormen zoals die in werkelijkheid al lang bezig is maar net iets geleidelijker gaat, waardoor we het niet zo direct merken. In die zin zijn dit waarschuwingsverhalen. Anderzijds bevatten deze onheilsscenario’s ook de boodschap dat er geen alternatieven zijn voor de exponentieel groeiende kapitalistische maatschappij: als dat stopt, stopt alles, en wel onmiddellijk.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Danny Boyle

Productiejaar

2002

Productieland(en)

GB, US, FR

Originele titel

28 Days Later

Lengte

112 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica
still uit 28 Days Later (Danny Boyle, GB/US 2002)
still uit 28 Days Later (Danny Boyle, GB/US 2002)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.