
28 Days Later
Danny Boyle / GB, US, FR, 2002 / 112 min.
In deze doodenge variant op de zombiefilm is iedereen gevlucht voor een virus dat mensen in razende kannibalen verandert. Iedereen? Niet fietskoerier Jim: met een handvol overlevenden probeert hij een militaire basis te bereiken.

Na een zwaar ongeluk ontwaakt Jim in een ziekenhuis. Hij heeft 28 dagen in coma gelegen. Eenmaal uit bed merkt hij dat het ziekenhuis is verlaten. Ook de straten van Londen zijn leeg.
Laboratoriumaap
Als Jim door razernij bevangen, zombieachtige verschijningen door de straten ziet rennen, gaan zijn alarmbellen rinkelen. Er waart een virus door Londen, militante dierenbeschermers hebben een met kwaadaardige ziektekiemen besmette aap uit het laboratorium laten ontsnappen.
28 Days Later is meer dan een geslaagde zombiefilm; bijzonder is dat de film werd gedraaid met de mini-DV-camera, rond 2000 een revolutionaire digitale innovatie van het filmvak. Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) kon met deze lichte en eenvoudige camera's in hoog tempo tijdens de vroege ochtenduren de wandeling van Jim door lege Londense straten filmen, in schemerige pixelbeelden die de desolate sfeer versterken.
Waarschuwingsverhaal
Zoals filosofe Lisa Doeland stelt in een interview voor Cinema Ecologica maskeert de vaak snelle en totale vernietiging van de wereld in veel apocalyptische verhalen de feitelijke vernietiging van vele soorten en levensvormen zoals die in werkelijkheid al lang bezig is maar net iets geleidelijker gaat, waardoor we het niet zo direct merken. In die zin zijn dit waarschuwingsverhalen. Anderzijds bevatten deze onheilsscenario’s ook de boodschap dat er geen alternatieven zijn voor de exponentieel groeiende kapitalistische maatschappij: als dat stopt, stopt alles, en wel onmiddellijk.
Bijzondere vertoningen
Details
Regisseur
Danny Boyle
Productiejaar
2002
Productieland(en)
GB, US, FR
Originele titel
28 Days Later
Lengte
112 min.
Taal
Engels
Ondertiteling
NLD
Drager
35mm
Onderdeel van
Cinema Ecologica
Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.



Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.