NLEN

voor alle dagen

in alle talen

This Is Film 2021 5 Bits and Pieces and the VJ

#5: Bits and Pieces and the VJ

This is Film! Film Heritage in Practice

In de vijfde sessie van This is Film! Film Heritage in Practice zal de Italiaanse VJ en filmwetenschapper Rossella Catanese een audiovisuele immersieve VJ-set uitvoeren door de unieke Bits & Pieces collectie van Eye te mixen en te bewerken. Ze wordt begeleid door elektronisch muzikant Jan Willem Hagenbeek.

poster This is Film! Film Heritage in Practice 2021

Het Nederlands Filmmuseum is aan het eind van de jaren tachtig begonnen met het hergebruiken van archieffilms door compilatierollen met niet-identificeerbare filmfragmenten te creëren. De curatoren van Eye voeren deze werkzaamheden tot op de dag van vandaag uit. De verzamelde filmfragmenten, die anders verloren zouden zijn gegaan, vormen samen de Bits & Pieces collectie, die vandaag de dag uit 58 rollen en 647 fragmenten bestaat.

Hergebruik van de Bits & Pieces collectie

De Bits & Pieces collectie is door de jaren heen de bron van vele nieuwe compilaties geworden. Kunstenaars als Fiona Tan, Peter Delpeut en Gustav Deutsch hebben voor hun werk uitvoerig geput uit deze collectie. Tegenwoordig is het gebruik van afzonderlijke B&P-fragmenten dankzij digitalisering veel eenvoudiger geworden en kan de collectie via diverse projecten makkelijker toegankelijk worden gemaakt voor een groter publiek. Een voorbeeld van een recent initiatief is Jan Bot, een computerprogramma dat experimentele films maakt door uitsluitend fragmenten uit de Bits & Pieces collectie te gebruiken die passen bij trending topics. De door Jan Bot gemaakte films worden dagelijks gepubliceerd op Facebook, Twitter en Instagram. In het verleden is de B&P collectie ingezet voor projecties voor museumexposities of dance-evenementen. Momenteel wordt de collectie gebruikt voor het maken van compilaties die zullen worden vertoond op honderden ‘urban screens’ op treinstations door heel Nederland.

Gesprek

In gesprek met Eye’s hoofdconservator Giovanna Fossati zal Rossella Catanese het publiek deelgenoot maken van haar ervaringen als VJ met het werken met found footage, en hierbij onderwerpen aansnijden als toegang krijgen tot archiefcollecties en het unieke karakter van een collectie als Bits & Pieces.

Gast

Rossella Catanese is de auteur van het boek Futurist Cinema. Studies on Italian Avant-garde Film (2017). Ze is onderzoeker in film studies aan Universiteit van Udine en adjunct-hoogleraar aan NYU Florence. Daarnaast verzorgt ze regelmatig live performances als VJ.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

145 min.

Voertaal

English

Originele titel

#5: Bits and Pieces and the VJ

Onderdeel van

This is Film! 2021

This is Film! Film Heritage in Practice is een openbare collegereeks met gastsprekers over bijzondere projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed. Onder het overkoepelende thema van het recyclen, hergebruiken en remixen van films uit archieven (of fragmenten daaruit) toont de serie een breed scala aan archiefmateriaal dat op een creatieve manier is hergebruikt.

Lees meer
campagnebeeld This Is Film! 2021

Steun Eye. Wordt lid van de Eye Society.