NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

This is Film! 2022 #6: Lisabona Rahman and Umi Lestari

#6: Lisabona Rahman and Umi Lestari (Indonesian Film Heritage)

This is Film! 2022 #5

Wie was Ratna Asmara? Filmwetenschapper Lisabona Rahman en curator Umi Lestari vertellen over het leven en werk van de eerste vrouwelijke filmregisseur in Indonesië na de onafhankelijkheidsverklaring van 1945.

poster This is Film! Film Heritage in Practice 2022

Lezing

Lisabona Rahman en Umi Lestari schetsen leven en werk van Ratna Asmara, de eerste vrouwelijke regisseur na de Indonesische onafhankelijkheid. Asmara was eerst een bekend podiumkunstenaar in Nederlands-Indië en (tegenwoordig) Zuidoost-Azië.

Hoewel ze een vooraanstaand filmregisseur was, is er weinig over haar werk bekend; Asmara kreeg geen erkenning en bleef daardoor in de periferie van het Indonesische filmdiscours en de filmgeschiedschrijving.

Door Asmara's carrière en filmografie te verkennen kunnen we bepaalde aspecten van de Indonesische filmgeschiedenis beter begrijpen, voorbij het huidige beeld dat getekend wordt door dominant nationalisme, militarisme en androcentrisme, waarbij het mannelijke gezichtspunt vooropstaat.

Inleiding door Giovanna Fossati, hoofdconservator in Eye en hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. De Q&A is een samenwerking met de masterstudenten Film Studies van de UvA.

Film: Doctor Samsi (Ratna Asmara, ID 1952, ± 83’)

Doctor Samsi verhaalt van intriges, moord en morele keuzes. De film is waarschijnlijk Ratna Asmara’s bekendste productie, haar man Andjar Asmara schreef het scenario. We volgen dokter Samsi, wiens kind bij geboorte wordt verwisseld door een verpleger. Vele jaren later wordt de zaak ontrafeld: de voormalige baby, nu werkzaam als advocaat, verdedigt, zonder het te weten, zijn biologische moeder als verdachte van de moord op de verpleger.

Gasten: Lisabona Rahman en Umi Lestari

Lisabona Rahman volgde de masteropleiding Preservation and Presentation of the Moving Image aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam bij het restauratielaboratorium L'Immagine Ritrovata in Bologna. Rahman is als freelance consultant en programmeur gevestigd in Berlijn/Jakarta en lid van de Southeast Asia-Pacific Audiovisual Archive Association (SEAPAVAA).

Umi Lestari is schrijver, curator en docent. Ze bestudeert de geschiedenis en esthetica van de Indonesische cinema en is docent bij de vakgroep Film van de Universitas Multimedia Nusantara in Jakarta.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

180 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

This is Film! 2022

This is Film! Film Heritage in Practice is een jaarlijkse openbare collegereeks met internationale gastsprekers en filmvertoningen gewijd aan opmerkelijke projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed.

Lees meer
campagnebeeld This is Film! Film Heritage in Practice 2022
This is Film! 2022 #6: Lisabona Rahman and Umi Lestari
This is Film! 2022 #6: Lisabona Rahman and Umi Lestari

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.