NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

8 femmes eye filmmuseum01

8 femmes

8 femmes

François Ozon / FR, IT, 2002 / 111 min.

Het Franse wonderkind François Ozon bewerkte het obscure toneelstuk '8 femmes' tot een vrolijk genre-experiment: een muzikaal moordmysterie met heuse shownummers, waarin acht Franse steractrices - onder wie Catherine Deneuve, Fanny Ardant en Isabelle Huppert - samenkomen, allen gekleed in Christian Diors jaren vijftig-look.

Poster 8 femmes eye filmmuseum

Een buitenhuis in een oogverblindend technicolorlandschap - met nepsneeuw - vormt het decor voor Agatha Christie-achtige verwikkelingen rond de moord op de heer des huizes. Huppert is onvergetelijk wanneer ze met een knipoog naar haar vorige optreden in Michael Hanekes La pianiste plaatsneemt achter de piano en het gevoelige 'Message personnel' ten gehore brengt.

echte vamp

Jaren '50; een geïsoleerd landhuis op het besneeuwde platteland van Frankrijk; een familie heeft zich verzameld om samen de feestdagen door te brengen. Maar erg gezellig zal het niet worden: Marcel, de heer des huizes, is vermoord.

Een van de acht vrouwen uit de directe omgeving van het slachtoffer moet de moord op haar geweten hebben. Was het zijn imponerende maar nauwelijks liefhebbende echtgenote Gaby (Catherine Deneuve)? Of zijn gefrustreerde en desastreus ongetrouwde schoonzus Augustine (Isabelle Huppert) of zijn vrekkige schoonmoeder Mamy (Danielle Darrieux), die zichzelf in de comfortabele bourgeois woning van Marcel en Gaby heeft gemanoeuvreerd? Of weet het personeel er meer van?

verleiding danst met verraad

Als Pierrette (Fanny Ardant), de zus van het slachtoffer en een echte vamp, onverwacht voor de deur staat, ontaardt het moordonderzoek in een dag vol opzienbarende onthullingen, hilarische verwikkelingen en muzikale intermezzo's. Komische situaties krijgen een andere draai als duistere familiegeheimen naar boven komen. Verleiding danst met verraad.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

François Ozon

Productiejaar

2002

Productieland(en)

FR, IT

Originele titel

8 femmes

Lengte

111 min.

Taal

Frans, Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Le monde d'Isabelle Huppert

Intens en hypnotiserend, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights in Eye. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice.

Lees meer
campagnebeeld Le monde d'Isabelle Huppert, © Peter Lindbergh
8 femmes eye filmmuseum02
8 femmes eye filmmuseum04