NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

R1 002999 0

A Time to Live, a Time to Die

Hsiao-Hsien Hou / TW, 1985 / 145 min.

De Taiwanese regisseur Hou Hsiao-hsien kijkt terug op zijn jeugd op het eiland tegenover de Chinese kust. Hou's autobiografische meesterwerk uit 1985 figureert op tal van toptienlijstjes en is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker van de Aziatische film.

A time to live a tim to die

Hou filmt zijn jeugd in de jaren vijftig en zestig tegen de achtergrond van de Taiwanese geschiedenis. Zijn familiekroniek heeft documentaire trekken, maar is tegelijkertijd een indringend drama.

oude tradities

Hou Hsiao-hsien (1947), wiens ouders na de overwinning van Mao naar Taiwan vluchtten, groeide op bij een militaire basis in het zuiden van Taiwan.

De jaren zestig en zeventig waren tijden van sociale en politieke omwentelingen; industrialisatie en urbanisatie brachten Taiwan welvaart, maar in de toenemend Westers georiënteerde cultuur gingen oude tradities en gebruiken verloren.

filmgedicht

In een geraffineerde visuele stijl brengt Hou Hsiao-hsien de gevoelswereld van het kind en de adolescent tot uitdrukking, reden waarom de film wel een “cinematografisch gedicht” is genoemd. Met Anshun You en Feng Tian.

Digitale restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Hsiao-Hsien Hou

Productiejaar

1985

Productieland(en)

TW

Originele titel

Tongnian wangshi

Lengte

145 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
R1 017385 0
R1 015679 0