NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Eye on Sound: Aelita

Aelita

Aelita

Yakov Protazanov / SUHH, 1924 / 60 min.

Het futurisme van deze eerste Sovjet-sciencefictionkaskraker inspireerde pianist Helena Basilova en sounddesigner Salvador Breed voor hun nieuwe interdisciplinaire project. Dit toekomstvisioen van weleer transformeert met een nieuwe, live uitgevoerde elektroakoestische score tot een betoverende, tijdloze droom.

Poster Aelita
Gedreven door een fascinatie voor het heelal én door echtelijke jaloezie, slaat de fantasie van een revolutiegezinde ingenieur in het Moskou van 1921 op hol. In zijn verbeelding zoekt de koningin van Mars via mysterieuze radiosignalen contact met hem.

Een ruimtereis naar de rode – maar verre van socialistisch bestuurde – planeet leidt ter plekke tot een opstand van uitgebuite arbeiders, naar goed Russisch voorbeeld. Dit toekomstvisioen van weleer zit vol constructivistische decors en kostuums.

Met Engelse tussentitels.

Koop je kaartje bij het Muziekgebouw, waar deze voorstelling plaats vindt.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Yakov Protazanov

Productiejaar

1924

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Aelita

Lengte

60 min.

Taal

live muziek, Engels

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye de komende jaren op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena
Aelita still 1
Aelita still 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.