NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Akira (Katsuhiro Otomo, JP 1988)

Akira

Akira

In het jaar 2019 is Tokio een door een gigantische explosie verwoeste mega-metropolis, waar rivaliserende motorbendes door de straten scheuren. Motorduivels Tetsuo en Kaneda laten zich niet onbetuigd in hun strijd met de Clownsbende. 

poster Akira (Katsuhiro Otomo, JP 1988)

In het jaar 2019 is Tokio een door een gigantische explosie verwoeste mega-metropolis, waar rivaliserende motorbendes door de straten scheuren. Motorduivels Tetsuo en Kaneda laten zich niet onbetuigd in hun strijd met de Clownsbende; Tetsuo beschikt over een vernietigende gave die hij niet in de hand heeft - defensie en wetenschap maken hem tot de perfecte destructiemachine die de volledige ondergang van Neo-Tokio bewerkstelligt. De film wordt ingeleid door Badlands-curator Xiang Yu Yeung.

atoombom

Akira bacht voor het eerst de schoonheid van de Japanse animatie (anime) onder de aandacht van het westerse bioscooppubliek. De film werd een klassieker door het aangrijpende verhaal over het atoombom-trauma van de Japanners, de fraaie beelden en de eigenzinnige, industriële soundtrack.

Akira is een van de debuutfilms die is te zien in Badlands, Eye's programma over nieuwe filmtalenten en de makers die hen inspireren.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Katsuhiro Ôtomo

Productiejaar

1988

Lengte

134 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Xiang Yu Yeung

Productieland(en)

JP

Taal

Japans

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands, illustratie © Isa Grütter
still uit Akira (Katsuhiro Otomo, JP 1988)
still uit Akira (Katsuhiro Otomo, JP 1988)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.