Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Alcarràs (Carla Simón, ES 2022)

Alcarràs

Bekijk trailer

Carla Simón / ES, IT, 2022 / 120 min.

Wanneer een omvangrijke familie perzikboeren te horen krijgt dat de grondeigenaar het land verkoopt om plaats te maken voor zonnepanelen, ontstaat paniek, berusting én strijdvaardigheid. Carla Simóns intiem portret van het boerenbestaan plaatst vraagtekens bij de vooruitgang. Winnaar Gouden Beer van de Berlinale. 

poster Alcarràs (Carla Simón, ES 2022)

Kinderen, ouders en grootouders leiden een ogenschijnlijk idyllisch bestaan tussen de perzikbomen van een grote boerderij op het Catalaanse platteland. Wanneer de landeigenaar besluit de grond te verkopen en de bomen te rooien om een gigantisch zonnepanelenpark aan te leggen, komt er een abrupt einde aan oude tradities.

Voor haar tweede speelfilm – na het eerder ook in Eye vertoond Summer 1993 (2017) – werkte Simón zowel met professionele als niet professionele acteurs. Samen vormen ze een doorsnee van drie generaties boerenfamilie, van kinderen tot grootouders. In het zicht van het naderende einde van het boerenbedrijf zijn de reacties verschillend; waar de een veranderende tijden accepteert, trekt een ander protesterend ten strijde. De kinderen lijken zorgeloos, maar vermoeden van alles.

Warm portret

Bij de première van de film op het filmfestival van Berlijn werd regisseur Carla Simón geprezen om de manier waarop ze haar subtiele, warme portret van het Catalaanse boerenleven een plaats weet te geven binnen het genre van sociaal-realistisch drama. "Carla Simón’s film is het bewijs dat fictie soms het krachtigste middel is om de waarheid te onthullen", schreef vakblad Variety.

…Levendige, liefdevolle familietragedie…Urgent, intiem realisme in rijke vertelling die uitblinkt in sensitieve observaties… (***** VPRO/Cinema.nl)

…oogt schitterend…natuurtalenten…Knap…indrukwekkende en vitale Alcarràs…genuanceerd…mokerslag… (**** De Volkskrant)

…fantastisch…boerderijfilm die je niet snel vergeet...Je ervaart de schoonheid…perfect… (**** Trouw)

Details

Regisseur

Carla Simón

Productiejaar

2022

Productieland(en)

ES, IT

Originele titel

Alcarràs

Lengte

120 min.

Taal

Catalaans, Spaans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Alcarràs (Carla Simón, ES 2022)
still uit Alcarràs (Carla Simón, ES 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.