Skip to content
NLEN
Still All That Breathes

All That Breathes

Shaunak Sen / IN, GB, US, 2022 / 94 min.

Tegen de klippen op runnen twee moslimbroers een roofvogelopvang in Delhi, een van de meeste vervuilde steden op aarde. In een film die balanceert tussen hopeloos en hoopvol geven zij, ondanks alles, de moed niet op.

poster IDFA 2022

Er zijn dagen dat de zwarte wouwen letterlijk uit de lucht komen vallen. De luchtvervuiling in het Indiase Delhi is soms zo ernstig dat ze bij bosjes ter aarde storten. Als ze geluk hebben, komen ze vervolgens in handen van de heroïsche Nadeem en Saud, twee broers die zich het lot van de dieren aantrekken en een geïmproviseerde roofvogelopvang hebben gemaakt.

“Delhi is een gapende wond en wij zijn een klein pleistertje”, merkt een van hen op en dat is precies wat All That Breathes laat zien. De winnaar van de juryprijs in de documentairesectie van filmfestival Sundance is ook een portret van een stad op het randje van de afgrond, en het leven dat daarin zijn weg zoekt: een slak die ongestoord langs een straatvuur glijdt, honden op de eindeloze bergen vuilnis.

De film is nergens vals optimistisch. De broers somberen soms over de zinloosheid van hun inspanningen, maar nietsdoen vinden ze ook geen optie. Tegen de achtergrond van groeiende spanningen die de situatie – zeker voor de moslimminderheid waar de broers toe behoren – alsmaar hopelozer maakt, is het hoopgevend dat er mensen zijn die het allemaal wél iets kan schelen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Shaunak Sen

Productiejaar

2022

Productieland(en)

IN, GB, US

Originele titel

Airborne

Lengte

94 min.

Taal

Hindi

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.