Skip to content
NLEN
Alleluia stills06

Alleluia

Fabrice Du Welz / BE, FR, 2014 / 93 min.

De nieuwe film van suspense-meester Fabrice Du Welz (Calvaire) schildert een soms schokkend beeld van extreem toegewijde liefde. Welz baseerde zich onder meer op de –eerder verfilmde – geschiedenis van het Amerikaanse oplichtersduo Martha Beck en Raymond Fernandez, de ‘Lonely Hearts Killers’. Alléluia werd niet in Nederland uitgebracht, maar is nu toch te zien in het Previously Unreleased-programma.

Alleluia poster

Alleenstaande moeder Gloria gaat weer op het vrijerspad, aanvankelijk met enige schroom, totdat ze de charmante Michel ontmoet. Ze voelt zich onmiddellijk tot hem aangetrokken, en weigert onder ogen te zien wat al snel duidelijk wordt: Michel is een oplichter, die eenzame oudere vrouwen zoals zijzelf verleidt en berooft. Gloria gaat hem zelfs bijstaan in zijn werk om nietsvermoedende eenzame harten te veroveren. De twee blijken een perfect team te zijn – tot Gloria's jaloezie steeds meer in de weg begint te staan.

Net als in zijn vorige film Vinyan (2008) portretteert Du Welz op angstaanjagende wijze een vrouw wier emotionele behoefte tegelijk tragisch en bloeddorstig is – en, uiteindelijk, destructief. Alléluia injecteert een stevig dosis waanzin, chaos en passie in zijn portrettering van deze “Honeymoon Killers”, die in het echt zo”n 20 mensen zouden hebben vermoord. Met opvallend camerawerk van de cameraman van Amer en intens acteerwerk van de twee hoofdrolspelers, aangevuld met een ondersteunende cast van brisante oudere vrouwen die slachtoffer worden van Michels fatale charmes.

“…een van de inventiefste, stilistisch rijkste, bizarre en vooral onheilspellendste voorbeelden van de New French Extremity-filmstroming… (**** De Filmkrant)

“...fenomenaal...robuust en hypnotiserend...aanstekelijk... (**** Het Parool)

“…heftig…prachtig gestileerd …huiveringwekkend…overtuigend… (**** VPRO/Cinema.nl)

Details

Regisseur

Fabrice Du Welz

Productiejaar

2014

Productieland(en)

BE, FR

Originele titel

Alleluia

Lengte

93 min.

Drager

DCP - encrypted

Alleluia stills04
Alleluia stills03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.