NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Als twee druppels water (Fons Rademakers, NL 1963)

Als twee druppels water

Fons Rademakers / NL, 1963 / 116 min.

Net als schrijver W.F. Hermans is Fons Rademakers altijd gefascineerd geweest door het menselijk gedrag in de Tweede Wereldoorlog. In de verfilming van Hermans' roman De donkere kamer van Damokles – nu mooi opgepoetst te zien op 35mm – verkent Rademakers het dubbelgangermotief en de grenzen tussen goed en fout in oorlogstijd.

poster Als twee druppels water (Fons Rademakers, NL 1963)

De wat schuchtere sigarenwinkelier Ducker (Osewoudt in het boek) raakt onder de indruk van de gedropte Britse parachutist Dorbeck. De man lijkt sprekend op Ducker, die zijn leven – onbewust? – modelleert naar zijn merkwaardige evenbeeld.

Tegen zijn aard in groeit hij uit tot een krachtdadig verzetsman. Na de bevrijding wordt hij gearresteerd: Duckers daden zijn zo desastreus geweest, dat men hem ervan verdenkt voor de bezetter te hebben gewerkt. Als man van actie heeft Ducker het tegenovergestelde bewerkstelligd van wat hij beoogde.

Wat is een held?

Regisseur Fons Rademakers bouwt voort op Hermans’ fascinatie voor de ambiguïteit van menselijk handelen (‘Wat is een held? Iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest’). De filmadaptatie kon de goedkeuring van Hermans niet wegdragen (‘De film hangt van fragmenten aan elkaar’), maar dat verhinderde niet dat Als twee druppels water nog steeds geldt als een van de beste Nederlandse oorlogsfilms.

De film werd gefinancierd met geld van biermagnaat Freddy Heineken, die destijds serieus overwoog om de filmproductie in te gaan. Voor het camerawerk tekende niemand minder dan de Fransman Raoul Coutard, met op z'n palmares klassiekers als Jules et Jim en À bout de souffle.

Inleiding (10 september)

Peter Verstraten, docent film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden, vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Als twee druppels water en de inmiddels klassieke roman De donkere kamer van Damokles.

Details

Regisseur

Fons Rademakers

Productiejaar

1963

Productieland(en)

NL

Originele titel

Als twee druppels water

Lengte

116 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

W.F. Hermans op film

Willem Frederik Hermans was een van de grootste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Op 1 september 2021 is het honderd jaar geleden dat hij werd geboren. Dat wordt door het hele land gevierd met tentoonstellingen en publicaties. Eye sluit aan met alle verfilmingen van zijn werk door Nederlandse filmmakers.

Lees meer
still uit Beyond Sleep (Nooit meer slapen) (Boudewijn Koole, NL/NO 2016)
still uit Als twee druppels water (Fons Rademakers, NL 1963)
still uit Als twee druppels water (Fons Rademakers, NL 1963)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.