Skip to content
NLEN
Altered2

Altered States

Ken Russell / US, 1980 / 102 min.

Een ambitieuze wetenschapper raakt verslaafd aan zijn zelfontwikkelde bewustzijnsverruimers. Waanzinnige tripfilm die door zijn special effects dezelfde heftige uitwerking kan hebben als de finale van Kubricks 2001: A Space Odyssey. Eerste hoofdrol van William Hurt en Drew Barrymore.

Alteredposter

Harvard-professor Eddie Jessup (William Hurt) gebruikt zichzelf als proefkonijn bij zijn onderzoek naar het menselijk bewustzijn, waaraan allerhande drugs te pas komen. Een reeks psychologische en fysieke transformaties zijn het bizarre gevolg, inclusief regressie tot aapmens. Nadat regisseur Arthur Penn vervangen was door enfant terrible Ken Russell (Tommy, The Devils), ontaardde deze film in één grote psychedelische trip – reden voor auteur en scenarioschrijver Paddy Chayefski om zich te verschuilen achter het pseudoniem Sidney Aaron. Zowel het boek als de film zijn gebaseerd op John C. Lilly's onderzoek naar sensorische deprivatie, uitgevoerd in isolatietanks onder invloed van drugs als ketamine and LSD. Twee Oscarnominaties (geluid en soundtrack).

Vertoning in het filmprogramma bij de David Cronenberg-tentoonstelling. Het thema van de “mad scientist” duikt regelmatig op in zijn (vroege) werk

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ken Russell

Productiejaar

1980

Productieland(en)

US

Originele titel

Altered States

Lengte

102 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Altered1
Altered3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.