Skip to content
NLEN
still uit American Psycho (Mary Harron, US 2000)

American Psycho

Mary Harron / US, 2000 / 102 min.

Naar het boek van Bret Easton Ellis, een satire over een nieuw soort zakenman die ontstond in de jaren tachtig van de vorige eeuw: ijdel, hebzuchtig, oppervlakkig en wreed. In Armanipak, net van de kapper en stijf van de coke ontdoet hij zich van alles wat hem stoort.

poster American Psycho (Mary Harron, US 2000)

Het zijn de eighties, de jaren waarin de yuppen hun heerschappij over de wereld uitoefenen. Patrick Bateman, succesvol Wall Street-bankier, is er zo een. De bakken geld die binnenstromen besteedt Bateman graag aan de duurste merkspullen. Zijn huis is tiptop ingericht, in de badkamer staan de duurste lotions en gezichtscrèmes, in de walk-in closet hangen de pakken van Armani, Yves Saint Laurent en Versace.

Wat de Wall Street-collega's niet weten is dat Bateman na het werk graag vrouwen en mannen oppikt om ze daarna thuis in handzame stukken te zagen met zijn chirurgische precisiewerktuigen. Onaangedaan laat hij zijn slachtoffers in de diepvries verdwijnen.

Koele satire

Regisseur Mary Harron focust niet zozeer op Batemans gruweldaden als op de psychologie van dit – onvoorstelbare – personage. Daarnaast is de film ook een koele satire op de jaren tachtig, toen de coke door de straten van Manhattan wolkte en bankiers en ander gespuis zich on top of the world waanden.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Mary Harron

Productiejaar

2000

Productieland(en)

US

Originele titel

American Psycho

Lengte

102 min.

Taal

Engels

Drager

35mm

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)
still uit American Psycho (Mary Harron, US 2000)
still uit American Psycho (Mary Harron, US 2000)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.