NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Amussu2

Amussu

Amussu

Nadir Bouhmouch / MA, 2019 / 99 min.

Marokkaanse dorpelingen komen in opstand tegen de grootste zilvermijn van Afrika. Ze gebruiken muziek, film en theater als een vredige vorm van protest tegen de anonieme machthebbers.

Poster amussu eye filmmuseum

Een roofzuchtige zilvermijn heeft decennia lang water uit de bodem van Imider, Zuidoost-Marokko gezogen. Hierdoor zijn de amandelboomgaarden van een Amazigh-gemeenschap uitgedroogd. "We weten niet eens of we wel bestaan voor deze staat,” zegt een oudere man.

Uit angst dat hun kwetsbare oase zou verdwijnen en hun levensonderhoud zou worden vernietigd, kwamen de dorpelingen in 2011 vreedzaam in opstand en sloten een grote waterleiding richting de mijn af. Acht jaar later blijven ze zich verzetten in een protestkamp dat nu is veranderd in een klein dorp op zonne-energie.

veerkracht

De grootste zilvermijn van Afrika is geen gemakkelijke tegenstander. Het wordt gesteund door samenwerkende inlichtingendiensten en agressief beschermd door de politie. Tientallen zijn gearresteerd omdat ze deelnamen aan wat de dorpelingen 'Amussu xf Ubrid n ”96' (Movement on Road ”96) hebben genoemd. Toch blijven de veerkrachtige dorpelingen weerstand bieden met de weinige middelen die ze hebben: liedjes, wekelijkse bijeenkomsten, een camera, een filmfestival en eindeloze vindingrijkheid.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nadir Bouhmouch

Productiejaar

2019

Productieland(en)

MA

Originele titel

Amussu

Lengte

99 min.

Taal

Berbers

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Trembling Landscapes

Landschap is een beladen begrip in het Midden-Oosten.* Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het een rijke bron voor identiteit, traditie, en verbeelding.

Lees meer
Ali Cherri, The Disquiet
Amussu4
Amussu eye filmmuseum