Skip to content
NLEN
An autumn afternoon 4031

An Autumn Afternoon

Yasujiro Ozu / JP, 1962 / 113 min.

Ozu's laatste film is een krachtige schets van de verschuivende waarden in het Japanse  familieleven. De vader-dochterrelatie staat centraal: de vader drinkt en zwelgt in zelfmedelijden en melancholie, terwijl zijn huwbare dochter nucht­er en realistisch is. Een van de zes recente digitale restauraties van belangrijke titels uit het oeuvre van de Japanse filmmaker Yasujiro Ozu (1903-1963).

Autumnafternoon poster s

De laatste film van Ozu was ook zijn laatste meesterwerk, een zacht maar hartverscheurend verhaal over een man die op waardige wijze besluit om niet mee te doen aan de modernisering van de samenleving en de veranderende stromingen van het leven. Een weduwnaar (vaste Ozu-acteur Chishu Ryu) woont al jaren comfortabel samen met zijn volwassen dochter, maar moet gaandeweg accepteren dat ze in het huwelijk gaat treden en uit het ouderlijk huis vertrekt. De elegant gecomponeerde, teder-trieste zwanenzang portretteert deze twee mensen die beiden bereid zijn hun geluk voor elkaar op te offeren.

Ozu laat op subtiele wijze zien hoe kwetsbaar en tegelijkertijd belastend familiebanden kunnen zijn. Binnenskamers blijft er veel ongezegd, zodat de personages hun toevlucht moeten zoeken in cafés, waar de tongen enigszins worden losgemaakt en verdriet kan worden weggedronken. De eindscène in waterverfkleuren lijkt dan ook door een zacht filter van tranen geschoten.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Yasujiro Ozu

Productiejaar

1962

Productieland(en)

JP

Originele titel

Samma no aji

Lengte

113 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
An autumn afternoon 4
An autumn afternoon 4032
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.