Skip to content
NLEN
Araf keystill 11

Araf

Yesim Ustaoglu / TR, 2012

De vijfde speelfilm van regiseusse Yesim Ustaoglu is een ogenschijnlijk laconiek portret van gekwelde levens in de Turkse provincie. De aantrekkelijke Zehra valt voor een zwijgzame trucker, die haar bezwangert. Achter deze soapachtige storyline schuilt een bespiegeling over de verlangens en ambities van jonge vrouwen in een traditionele omgeving.

Poster araf

Zehra maakt lange dagen als serveerster in een wegrestaurant. Met haar collega”s droomt ze van een, boeiender leven en struint ze over het Internet, op zoek naar betere banen en betere dates. Een ontmoeting met de zwijgzwame trucker Mahur laat Zehra zwanger achter: hoe zal ze het haar conservatief ingestelde familie vertellen?

Yesim Ustaoglu”s vijfde speelfilm werd op het filmfestival van Sofia uitgeroepen tot “beste Balkanfilm van 2013”. Actrice Neslihan Atagül kreeg in 2012 de prijs voor beste actrice van het Tokyo International Film Festival. Atagül speelde eerder in recente Turkse tv-series als Yaprak dökümü, Canim babam en Hayat Devam Ediyor. Ustaoglu (1960) verwierf bekendheid in het festivalcircuit met eerdere speelfilms als Günese yolculuk (1999) en Pandora'nin kutusu (2008).www.araf-film.nl

“"Vergeleken bij Araf is Winter Sleep een film voor watjes. Voor mensen die bij de haard schuilen, terwijl anderen werken. De kleine luiden die Ustaoglu's 'vagevuur' (de betekenis van de titel in het Turks) bevolken zouden waarschijnlijk veel meer op Tsjechovs sympathie hebben mogen rekenen." (De Filmkrant ****)

“"Oogstrelende film" (...) "Knagende verontrusting met gruwelijke climax in mooi gefilmde neerwaartse spiraal." (De Volkskrant ****)

“"Op haar gebruikelijke “show don”t tell” manier legt één van de belangrijkste vrouwelijke regisseurs van Turkije bloot hoe moeilijk de situatie van de (vrouwelijke) jeugd in haar land nog altijd is. Maar de hoop blijft…" (Cinemagazine.nl ***½)

Details

Regisseur

Yesim Ustaoglu

Productiejaar

2012

Productieland(en)

TR

Originele titel

Araf

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Araf keystill 51
Araf keystill 21
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.