Skip to content
NLEN
still uit Ascent (Fiona Tan, NL/JP 2016)

Ascent

Fiona Tan / NL, JP, 2016 / 80 min.

Ascent is een film als geen ander. Een pure, esthetische, hypnotiserende ervaring aan de hand van de heilige berg Fuji; over de mens, haar streven, het boeddhistische levensgevoel en Japanse mythen en sprookjes.

poster Ascent (Fiona Tan, NL/JP 2016)

Ascent van Fiona Tan is een reflectie op de Japanse berg Fuji, die eindeloos wordt vastgelegd op film en foto’s. Helen de Witt, programmeur van het London Film Festival, schreef over de film:

‘De prachtige en mysterieuze berg Fuji is het toneel voor een avontuur van de verbeelding van een westerse schrijfster en haar zielsverwante mannelijke Japanse correspondent. We gaan met hen mee op een metaforische reis de berg op, waarbij we geografische, temporele en culturele scheidslijnen overschrijden. Dankzij een verzameling duizelingwekkend gevarieerde stilstaande beelden uit de geschiedenis van de fotografie, wordt de berg een adembenemende culturele monoliet, die de schrijfster inspireert om verschillende paden te ontdekken en te mijmeren over de betekenis van zijn dominante aanwezigheid in de Japanse geschiedenis, religie en filosofie. Door fictie en documentaire te combineren, is de film in staat de raakvlakken tussen Japanse en westerse kunst en populaire cultuur te verkennen, van Van Goghs passie tot de perspectivische eenvoud van Japanse ontwerpen en Hokusais houtsnede van The Wave. Fiona Tans prachtige film roept zowel het inzicht en de lyriek op van Chris Markers Sans Soleil als de emotionele complexiteit van Alain Resnais’ Hiroshima Mon Amour, en vangt de paradox van het bestaan in tijd en ruimte zonder beweging. Diepgaande stilte.’

Voorafgaand aan deze voorstelling, om 19:15, gaat Fiona Tan in gesprek over haar werk met Marcella Lista, Chief Curator Nieuwe Media bij Centre Pompidou. Tickets voor dit programma zijn los verkrijgbaar.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Fiona Tan

Productiejaar

2016

Productieland(en)

NL, JP

Originele titel

Ascent

Lengte

80 min.

Taal

Engels, Japans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Fiona Tan

Fiona Tan staat bekend om haar video- en filminstallaties waarin ze herinneringen, geschiedenis, globalisatie en de rol van afbeeldingen onderzoekt.

Lees meer
Fiona Tan, Gray Glass (2020), still, 3 kanaals 4K video-installatie, z/w, 3 x mono, courtesy de kunstenaar en Frith Street Gallery, Londen
still uit Ascent (Fiona Tan, NL/JP 2016)
still uit Ascent (Fiona Tan, NL/JP 2016)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.