NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Atlantis eye filmmuseum 6

Atlantis

Atlantis

Valentyn Vasyanovych / UA, 2019 / 106 min.

Over het bestaan ​​van Atlantis is al gebakkeleid sinds Plato schreef over een fictief eiland als allegorie op de overmoed van naties. De nieuwste film van Valentin Vasjanovitsj plaatst het mythische Atlantis in het Oekraïne van de nabije toekomst.

Poster atlantis eye filmmuseum

Na de Russische invasie in 2014 die ruim 1.600.000 inwoners uit de bezette Krim en Donbas verdreef, veranderde een groot deel van Oost-Oekraïne in een woestenij die ongeschikt was voor menselijke bewoning. Afval vervuilde het land, infrastructuur werd vernietigd en ondergelopen mijnen vergiftigden putten en rivieren. Over een paar jaar zal het land een levenloze zone zoals Tsjernobyl zijn.

verdriet, hoop en pragmatisme

Serhiy keert met PTSS terug van de oorlog en vindt een baan in een smelterij. Op zoek naar vaste bodem onder zijn bestaan sluit hij zich aan bij het vrijwilligerswerk van Black Tulip dat oorlogslijken opgraaft. Daar ontmoet hij Katya, die met haar positieve energie tegenwicht biedt aan de chaos en moedeloosheid.

Filmmaker Valentin Vasjanovitsj heeft een achtergrond als director of photography. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de camera in het geruchtmakende The Tribe (2014), destijds ook door Eye vertoond. Met behulp van opvallende camerawerk maakte de regisseur een krachtige, tragische symfonie van precies gecomponeerde beelden, vol verdriet, hoop en pragmatisme.

voorfilm

The General (Sietske Tjallingii, NL 2004, 3”, geen dialoog)De opmars van een colonne tanks wordt gestuit door de ultieme oorlogsmachine; statement vanuit het hart, tegen de snel veranderende wereldpolitiek.

Details

Regisseur

Valentyn Vasyanovych

Productiejaar

2019

Productieland(en)

UA

Originele titel

Atlantis

Lengte

106 min.

Taal

Oekraïens, Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Atlantis eye filmmuseum 4
Atlantis eye filmmuseum 3