Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Eye on Art: Babeth van Loo: Encounters

Babeth van Loo: Encounters

Eye on Art: Babeth van Loo - Encounters

Feilloos was ze met haar camera altijd op de juiste plaats en de juiste tijd om kunstenaars te ontmoeten die de geest van hun tijd ademden. Babeth Mondini-VanLoo verwierf internationale bekendheid met haar films gemaakt samen met Joseph Beuys. Deze avond staat in het teken van Babeths ontmoetingen met kunstenaars die haar leven en werk hebben gevormd.

poster Eye on Art: Babeth van Loo: Encounters

Babeth Mondini-VanLoo (1948, Nederland) is mediakunstenaar, filmmaker en producent. Ze studeerde film en beeldende kunst aan het San Francisco Art Institute en performance en beeldhouwkunst onder begeleiding van Joseph Beuys in Düsseldorf. Van haar vroege punkdagen tot haar laatste boeddhistischewerk heeft ze zich laten inspireren door het credo van Joseph Beuys: 'Geen scheiding tussen kunst en leven.'

Tussen de films door interviewt Eye-programmeur Anna Abrahams Babeth Mondini-VanLoo over de films en de geportretteerden.

Programma

  • Beuys Sociale Sculptuur & Das Kapital (Babeth Mondini-VanLoo, 1980, 15')

    Een installatie die ze samen met haar leraar Joseph Beuys op 16mm filmde op de Biënnale van Venetië en in Museum Boijmans Van Beuningen in 1979 en 1980, waarbij Beuys' ideeën over kunst en de democratisering van geld volop de ruimte krijgen. Beuys: 'Als ik zeg dat iedereen kunstenaar is, bedoel ik die kunst die je sociale kunst zou kunnen noemen – een nieuwe kunstdiscipline.' Ook te zien als monitorinstallatie in Eye's Project Space van 27 juni t/m 3 juli (met dank aan Sony).

  • Jules Deelder – Dead Alive (Babeth Mondini-VanLoo, 1979/2022, 10')

    Haar onlangs voltooide werk over de dichter en schrijver Jules Deelder. Het onbewerkte beeldmateriaal dat ze in 1980 opnam is in 2021 voltooid voor de online editie van IFFR. Ze filmde Deelder in 1979 op 16mm voor de serie 'Bandaged Poets' van de New Yorkse auteur Ira Cohen. De film kwam tot stand door 'trial and error' met beeld en geluid, en de verrassingen die dat oplevert geven richting aan het verhaal. Met betoverende soundtrack speciaal gemaakt door een van Jules' muzikale bondgenoten, Benjamin Herman (oprichter van New Cool Collective).

  • Chance versus Causality: The New Realists (Babeth Mondini-VanLoo, 1979)

    Een film over toeval, met kunstenaar Daniel Spoerri, oorspronkelijk bedoeld om te worden vertoond als een dubbelscherm 16mm-projectie, met de soundtrack van cultband Cabaret Voltaire. In opdracht van de regisseur om het toevalsprincipe als uitgangspunt te nemen, werd een deel ervan met gesloten ogen gespeeld. Vanavond de première van de nieuwe digitale restauratie van deze film, ingeleid door Eye-curator Simona Monizza en Babeth Mondini-VanLoo.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)

Why in Eye

Vrij, energiek, associatief – Babeths experimentele filmontmoetingen zijn uniek in het Nederlandse filmlandschap.

Eye on Art: Babeth van Loo: Encounters
Eye on Art: Babeth van Loo: Encounters
Babeth Mondini-VanLoo

Meet the Archive

Voor Meet the Archive 2021 sprak Eye's curator van experimentele film Simona Monizza uitgebreid met Babeth Mondini-VanLoo over de conservering van een aantal van haar films.

Bekijk hier het interview
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.