NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Babi Yar. Context (Sergei Loznitsa, NL/UA 2021)

Babi Yar. Context

Bekijk trailer

Sergei Loznitsa / NL, UA, 2021 / 121 min.

Tachtig jaar lang werd er over gezwegen: de massa-executie van ruim 33.000 Joden in het ravijn van Babi Jar, bij het destijds door de Duitsers bezette Kyiv. Sergei Loznitsa, opgegroeid in Kyiv, vertelt in puur beeld en geluid het verhaal van een gruwelijke misdaad.  

poster Babi Yar. Context (Sergei Loznitsa, NL/UA 2021)

Twee dagen waren ervoor nodig; toen waren 33.771 joodse inwoners van Kyiv vermoord door het Sonderkommando 4a van het Duitse leger, geassisteerd door Oekraïense hulptroepen en twee bataljons van het Politie Regiment Zuid. Niemand in Kyiv protesteerde of kwam de joodse burgers te hulp.

Over de massamoord bij de Oekraïense hoofdstad werd decennialang gezwegen. Oekraïners werden liever niet herinnerd aan wat er was gebeurd; de Sovjet-autoriteiten hadden alleen aandacht voor de gevallen Russische soldaten, de inwoners van Kyiv dachten aan de 150.000 slachtoffers van de Duitse bezetting.

Geen antwoord

Sergei Loznitsa (1964) groeide op in Kyiv en speelde als kind in de buurt van Babi Jar; hij vroeg z’n ouders naar wat daar precies gebeurd was, maar kreeg geen antwoord. Bij de oprichting van het Babi Yar Holocaust Memorial Center in 2016 vroeg de directeur, een vriend van Loznitsa, de regisseur (Donbass, Maidan) een film te maken over de gruwelen van 29 en 30 september 1941.

Loznitsa dook de Russische, Oekraïense en Duitse archieven in en verzamelde uren beeldmateriaal op 8-, 16- en 35mm. De opnamen werden deels gemaakt door Duitse soldaten en officieren en tonen onder meer het dagelijks leven in de bezette hoofdstad.

Speciale soundtrack

Net als bij het indrukwekkende State Funeral (2019) - over de staatsbegrafenis van Stalin – is een verklarende voice-over afwezig; de stille archiefopnamen zijn het hart van de film, voor het gemonteerde materiaal werd een speciale soundtrack ontworpen. Loznitsa ziet de film als wapen tegen de 'chromocide', het 'moorddadig vergeten' zoals dat plaatsvond en -vindt in het ‘sovjet/post-sovjetmoeras’.

Steun Oekraïense filmmakers

De films van Sergei Loznitsa zijn door recente ontwikkelingen relevanter dan ooit; de komende tijd zijn Loznitsa’s films (o.a. Donbass, The Event, Maidan) daarom te zien op de Eye Film Player. De opbrengsten gaan naar de inzamelactie Support Filmmakers at War en komen ten goede aan Babylon '13, een collectief van documentaire filmmakers in Oekraïne, gevormd tijdens de Maidan-revolutie.

Details

Regisseur

Sergei Loznitsa

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL, UA

Originele titel

Babi Yar. Context

Lengte

121 min.

Taal

Oekraïens, Russisch, Pools, Duits

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Babi Yar. Context (Sergei Loznitsa, NL/UA 2021)
still uit Babi Yar. Context (Sergei Loznitsa, NL/UA 2021)
campagnebeeld Kino Ukraïna, still uit Zemlya (Earth) (Oleksandr Dovzjhenko, SU 1930)

Kino Ukraïna

Eye vertoont in mei een tiental films van filmmakers die geboren werden of werkzaam waren (en zijn) in Oekraïne, een land dat sinds de Maidanrevolutie vecht voor de erkenning van zijn unieke geschiedenis, taal en cultuur.

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.