NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Babylon

Babylon

Babylon

Franco Rosso / IT, 1980 / 95 min.

In de jaren rond 1980 had punk het aangezicht van de Britse popmuziek grondig veranderd, maar minstens zo subversief en vitaal was de subcultuur van jonge Britten met Jamaicaanse roots. Het destijds controversiële en in de VS lange tijd verboden Babylon gaf ze een stem, niet alleen in muzikaal maar ook in maatschappelijk opzicht.

Poster babylon

Zuid-Londen, 1980. Blue, gespeeld door Brinsley Forde van reggaeband Aswad, werkt overdag als automonteur en 's avonds en 's nachts als dancehall DJ.

Met Margaret Thatcher als premier staat Engeland een decennium te wachten dat weinig hoopgevends in petto heeft voor wie het maatschappelijk minder goed getroffen heeft. Blue's muzikale ambities worden dan ook voortdurend gesaboteerd door de grimmige werkelijkheid van armoede, racisme, xenofobie en kleine criminaliteit.

speelfilmdebuut

Franco Rosso, begonnen als assistent van Ken Loach, had met documentaires over zwarte activisten en dichter/performer Linton Kwesi Johnson al de nodige credits opgebouwd als kenner van de zwarte Britse cultuur toen hij met Babylon zijn speelfilmdebuut maakte. Cameraman (en latere Oscarwinnaar) Chris Menges en scenarist Martin Stellman, een jaar eerder verantwoordelijk voor het script van Quadrophenia, brachten hun eigen ervaring in het verbeelden en vertellen van rauw-realistische verhalen mee.

dancehall

Niet minder essentieel is de bijdrage van componist Dennis Bovell op een soundtrack waarop naast o.a. Forde's eigen band Aswad ook Jeff Wayne is te horen - inderdaad, die van het conceptalbum War of the Worlds. Maar de dancehall, de plek waar muziek en leven samenvallen, is natuurlijk de plek waar de jonge rastafari's in hun element zijn. Jah!

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Franco Rosso

Productiejaar

1980

Productieland(en)

IT

Originele titel

Babylon

Lengte

95 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Babylon 2
Babylon 1