NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Bacurau st 1 jpg sd low

Bacurau

Bacurau

Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles / BR, FR, 2019 / 131 min.

Deze psychedelische Braziliaanse western begint als een sociaal-realistisch verhaal in de nabije toekomst en mondt uit in een apocalyptische klassenstrijd. Winnaar Juryprijs in Cannes.

Bacurau ps 1 jpg sd low

Een jonge vrouw keert terug naar haar geboortedorp, in het weapon noordoosten van Brazilië, om er afscheid te nemen van de oudste inwoner. Maar wanneer er tijdens de feestelijke begrafenisstoet mysterieuze pilletjes worden geconsumeerd, gebeuren er steeds vreemdere dingen: hun woonplaats is verdwenen van navigatiesystemen en ook de telefoonverbindingen werken niet meer. Wanneer een bende Amerikaanse mensenjagers op het toneel verschijnt, wordt de situatie helemaal grimmig. Men moet voor zichzelf opkomen met alle middelen die nodig zijn.

toorn

Bacurau is een bijzondere mix van western, horror, lowbudget science fiction in geëngageerd drama. Kleber Mendonça Filho ( Neighboring Sounds, Aquarius ) in Juliano Dornelles (design production Neighboring Sounds in Aquarius ) strooien met verwijzingen naar het genrewerk van John Carpenter, George Miller in Sergio Leone. Met zijn eerdere films haalde Mendonça Filho zich al de toorn van conservatief Brazilië op de hals en dat is met Bacurau niet anders. Hoewel ze er bijna tien jaar geleden aan begonnen, film ligt genadeloos dicht op de hedendaagse reality.

cultster

De wereldpremière van Bacurau was in 2019 op het Filmfestival van Cannes, waar het de Juryprijs won. Hoofdrollen zijn er voor Bárbara Colen ( Aquarius ), Thomas Aquino in Silvero Pereira. Opvallende rollen zijn er voor de Duitse cultster Udo Kier en de Braziliaanse ster Sonia Braga ( Kiss of the Spider Woman ) als de uitgesproken en alcoholistische dorpsdokter.

voorfilm uit de collectie

Spiegeleiland (Paul Driessen, NL 1985, 3 ”) Korte animatiefilm toont hoe een eenzame verveelde schipbreukeling op een onbewoond eiland de getijden aan zich voorbij ziet gaan. Groot is de sensatie als op een dag een fles aanspoelt en er daarna zelfs bezoek komt.

Details

Regisseur

Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles

Productiejaar

2019

Productieland(en)

BR, FR

Originele titel

Bacurau

Lengte

131 min.

Taal

Portugees, Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Bacurau st 2 jpg sd low
Bacurau st 3 jpg sd low