Skip to content
NLEN
still uit Bad Lieutenant (Abel Ferrara, US 1992)

Bad Lieutenant

Abel Ferrara / US, 1992 / 96 min.

In Ferrara's beruchte meesterwerk stort Harvey Keitel zich vol overgave op zijn gedenkwaardige rol als tragisch corrupte, drugs- en seksverslaafde agent, belast met katholieke schuld. Huiveringwekkende, volstrekt tegendraadse copmovie, geschoten in een duister New York.

poster Bad Lieutenant (Abel Ferrara, US 1992)

Bij de VR-ervaring Missing Pictures, waarin Abel Ferrara vertelt over zijn nooit-gemaakte politieke thriller Birds of Prey, laat Eye zijn geruchtmakende Bad Lieutenant zien. Harvey Keitel is de verdorven en corrupte New Yorkse agent uit de titel, verslaafd aan crack, heroïne en alcohol en tot over zijn oren in de schulden. De afschuwelijke verkrachting van een non biedt redding: een beloning van 50.000 dollar om de dader te vinden.

Als hij in een kerk hallucineert dat Jezus aan hem is verschenen, weet hij niet meer waar de werkelijkheid eindigt en de waan begint. Angstaanjagend eerlijk legt de agent zichzelf bloot voor de camera annex biechtvader: een man vol zelfhaat, schuldgevoelens en diepe wanhoop, die schreeuwt om verlossing na zijn zondeval. Ook co-scenariste Zoë Lund heeft een memorabele rol als junkie. Keitel kreeg voor zijn intense rol een Independent Spirit Award.

Op 18 december leidt Martin Koolhoven, groot fan van Bad Lieutenant, de film in.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Abel Ferrara

Productiejaar

1992

Productieland(en)

US

Originele titel

Bad Lieutenant

Lengte

96 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Missing Pictures

Bij elke gemaakte film sneuvelen er tientallen films die het witte doek nooit halen. In de VR-ervaring Missing Pictures leiden Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se ons rond in het verhaal dat ze nooit hebben kunnen vertellen.

Lees meer
Een computergegenereerde illustratie met een oudere figuur en een kind op de achterste rij van een bioscoop. Op het scherm wordt een martial arts gevecht getoond, het kind in de bioscoop houdt een zwaard omhoog dat de film op het scherm weerspiegelt. (campagnebeeld Xtended: Missing Pictures; still uit Missing Pictures (Tsai Ming-Liang's The Seven-Story Building))

Why in Eye

Rauwer dan Bad Lieutenant zie je ze niet. Harvey Keitel glijdt als corrupte agent steeds verder richting afvoerputje. Wat weinig mensen weten is dat de film kort na de oorspronkelijke uitbreng aangepast werd vanwege copyright infringement. Dus als je de film op dvd hebt gezien, heb je hem gewoon nog niet gezien! Eye vertoont 18 december het origineel!

Martin Koolhoven
Regisseur

still uit Bad Lieutenant (Abel Ferrara, US 1992)
still uit Bad Lieutenant (Abel Ferrara, US 1992)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.