Skip to content
NLEN
01 0

Bamako

Abderrahmane Sissako / ML, US, FR, 2006

Bij de première van Timbuktu, een brandend actuele vertelling over de bezetting van het noordelijk deel van Mali door jihadisten, toont EYE een aantal eerdere speelfilms van de Mauretaans-Franse regisseur Abderrahmane Sissako. Bamako, een gedramatiseerde aanklacht tegen de praktijken van de Wereldbank en het IMF, leverde hoofdrolspeelster Aïssa Maïga een César op.  

Poster 2

Sissako filmde een gefingeerde rechtszaak in de binnentuin van een gemeenschappelijke woning in de Malinese hoofdstad Bamako. In de beklaagdenbank staan vertegenwoordigers van het IMF en de Wereldbank, die verantwoordelijk worden gehouden voor de nietsontziende exploitatie van het Afrikaanse continent.

De regisseur liet echte advocaten, rechters en getuigen zichzelf spelen in deze geïmproviseerde rechtszaak, waarin ook een Malinese zangeres (vertolkt door de Franse actrice Aïssa Maïga) en haar echtgenoot Chaka optreden. Chaka is werkeloos, toch kijkt hij heel anders tegen de volksrechtbank aan dan de felle zangeres Melé. De andere bewoners gaan hun dagelijkse gang; sommigen raken betrokken, anderen halen hun schouders op.

Voor de indrukwekkende manier waarop hij feit en fictie wist te verenigen kreeg Sissako veel lof; hoofdrolspeelster Aïssa Maïga kreeg een César, het Franse equivalent van de Oscar.

Details

Regisseur

Abderrahmane Sissako

Productiejaar

2006

Productieland(en)

ML, US, FR

Originele titel

Bamako

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

02
03 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.