NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Guido van der Werve, Nummer acht, everything is going to be alright, 2007, courtesy de kunstenaar en GRIMM Amsterdam | New York

Barbara London - Curating Film Art

Guido van der Werve – Tastbare futiliteit

MoMA-curator Barbara London bekijkt samen met kunstenaar Guido van der Werve voorbeelden uit de MoMA-collectie en Van der Werves Nummer acht (2007), op zoek naar verwantschappen en tegenstellingen. De voorstelling eindigt met een kort optreden waarbij Guido zijn moeder begeleidt op piano, een live uitvoering van een scène uit zijn nieuwe film Nummer achttien.

poster Guido van der Werve special: Barbara London - Curating Film Art
Barbara London, Amerikaans MoMA-curator, specialist in mediakunst en geluidskunst en schrijver van Video/Art: The First Fifty Years (2020), is de initiator van de videocollectie van het Museum of Modern Art met werken van iconische kunstenaars als Nam June Paik, Laurie Anderson en Andy Warhol. Ze is verantwoordelijk voor de aankoop van meer dan 500 mediakunstwerken voor het MoMA, waaronder het werk Nummer acht van Guido van der Werve.

Vanavond plaatst ze Guido van der Werves werk in de context van de internationale film- en videokunst. In dialoog met de kunstenaar bekijkt ze voorbeelden uit deze collectie en Van der Werves Nummer acht (2007).

In de tweede voorstelling van deze avond draait De spiegel (Andrej Tarkovski, 1974), de keuzefilm van Guido van der Werve. Dit dromerige en meest persoonlijke werk van Tarkovski is een mengeling van jeugdherinneringen, nieuwsbeelden en gedichten van Tarkovski's vader. Van der Werve koos deze film vanwege de verknoping van autobiografie en fictie – een combinatie hij zelf ook gebruikt in zijn nieuwste werk Nummer achttien.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Guido van der Werve

In het universum van Guido van der Werve zijn romantiek, de natuur en het sublieme nooit ver weg. Zijn films gaan over de nutteloosheid van het bestaan en tonen tegelijkertijd de eindeloze schoonheid ervan.

Lees meer
Guido van der Werve, Nummer vier, I don't want to get involved in this. I don’t want to be part of this. Talk me out of it, 2005, courtesy de kunstenaar en GRIMM Amsterdam | New York

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.