NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still Belle van Zuylen

Belle van Zuylen - Madame de Charrière

Digna Sinke / NL, 1993 / 112 min.

Als Belle van Zuylen (1740-1805) net haar eerste roman geschreven heeft, ontmoet ze in Parijs de veel jongere Benjamin Constant. Dat is het begin van een jarenlange gepassioneerde vriendschap. Uiteindelijk worden Benjamins trouweloosheid en opportunisme Belle teveel. Nieuwe digitalisering.

poster Belle van Zuylen - Madame de Charrière (Digna Sinke, NL 1993)
Drie jaar voor de revolutie in Frankrijk alles op zijn kop zet, is Belle van Zuylen (Will van Kralingen) in Parijs gaan wonen, op zoek naar persoonlijke vrijheid. Ze componeert sonates en wordt in de salons bewonderd als de schrijfster van Caliste, haar nieuwste roman. Hier ontmoet Belle een roodharige, verlegen jongen van 19 jaar die haar fascineert: Benjamin Constant (Laus Steenbeeke). Tussen de twee ontwikkelt zich een onstuimige vriendschap.

Allebei voelen ze zich onbegrepen en bijna misplaatst in hun omgeving, en tegelijkertijd zien ze geen mogelijkheid om daaraan iets te veranderen. Hun gelukkige tijd samen lijkt een verloren paradijs te zijn. Winnaar van de Main Prize op het Mannheim-Heidelberg International Film Festival 1994.

Voor het scenario van deze gedigitaliseerde klassieker liet Digna Sinke zich inspireren door de grote hoeveelheid brieven, romans en andere geschriften uit de nalatenschap van de onafhankelijk denker Belle van Zuylen.

Digna Sinke (regie en scenario) is bij deze vertoning aanwezig voor een inleidend gesprek.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Digna Sinke

Productiejaar

1993

Productieland(en)

NL

Originele titel

Belle van Zuylen - Madame de Charrière

Lengte

112 min.

Taal

Nederlands

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit Belle van Zuylen - Madame de Charrière (Digna Sinke, NL 1993)
still uit Belle van Zuylen - Madame de Charrière (Digna Sinke, NL 1993)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.