NLEN

voor alle dagen

in alle talen

Still Si Fan Frank Scheffer NL 2021 13

Between Past and Future

Holland Festival 2021

Speciale avond in samenwerking met het Holland Festival en Cinema Delicatessen rond twee films van Frank Scheffer. Naast de documentaire Inner Landscape is er een kort live optreden van de Chinese musicus Wu Wei en de wereldpremière van Scheffers' 50 minuten durende operafilm Si Fan.

Poster Between Past and Future

In Si Fan (‘liefdesverlangen’) combineert Guo de traditionele opera van zijn geboortestreek Sichuan met zijn eigen muziek. "Ik denk niet na bij het componeren, maar volg mijn hart", vertelt Guo tegen Ed Spanjaard, de chef-dirigent van het Nieuw Ensemble, die hem in China komt opzoeken om ingewijd te worden in de geheimen van de Sichuaanse opera.

Ook Shen Tiemei, sterzangeres van de Sichuan-opera, komt aan het woord in deze uitgebalanceerde film over de verschillen tussen Oost en West, traditie en de moderne tijd.

Inner Landscape is het tweede deel van een vierluik, waarvan het eerste deel Gozaran – Time Passing, over de Iraanse componist Nader Mashayekhi, in 2011 in première ging.

Tijdens deze speciale avond vindt ook de wereldpremière plaats van Scheffers' 50 minuten durende operafilm Si Fan en is er een kort live opreden van de Chinese musicus Wu Wei. Hij maakt een muzikale reis door de tijd, van de muziek uit de Tang-dynastie (7e eeuw) tot aan de elektronische muziek van nu.

Frank Scheffer geldt als specialist op het gebied van inventieve en avontuurlijk vertelde muziekdocumentaires, waarin de associatieve montage een grote rol speelt. Hij maakte films over componisten als Pierre Boulez en John Cage, een trilogie over Frank Zappa en een film over het genie Brian Eno.

Over Inner Landscape zegt hij: "We moeten ons openen voor anderen als we een toekomst willen hebben in de global village die de wereld is geworden."

Programma

  • Film: Inner Landscape (90')

  • Pauze (20')

  • Concert Wu Wei (20')

  • Film: wereldpremière Si Fan (50')

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Frank Scheffer

Productiejaar

2021

Lengte

192 min.

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

Holland Festival 2021

Eye besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de de associate artists van het Holland Festival 2021. Tijdens Holland Festival gaat Time in première; een onconventionele, woordeloze opera die Sakamoto samen met beeldend kunstenaar Shiro Takatani maakte. Zeven omringende programma’s rond Sakamoto's rijke oeuvre zijn in juni te zien in het filmmuseum.

Lees meer
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)
Still Si Fan Frank Scheffer NL 2021 1
Still Si Fan Frank Scheffer NL 2021 7

In samenwerking met

Holland Festival logo black

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.