NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Beyond Sleep (Nooit meer slapen) (Boudewijn Koole, NL/NO 2016)

Beyond Sleep + Souvenir uit Afrika

Beyond Sleep + Souvenir uit Afrika

Op 1 september 2021 is het honderd jaar geleden dat schrijver en polemist W.F. Hermans werd geboren. Eye sluit aan bij de festiviteiten met de vertoning van alle verfilmingen van Hermans’ werk door Nederlandse regisseurs, waaronder Boudewijn Kooles adaptatie van Nooit meer slapen (1966), Beyond Sleep.

poster Beyond Sleep (Nooit meer slapen) (Boudewijn Koole, NL/NO 2016)

Dankzij de meteorietsteen hoopt Alfred een beroemd wetenschapper te worden, maar in boek en film blijft hij onvindbaar, net als de luchtfoto’s van het ruige Finnmark die door de blinde professor Nummedal worden achtergehouden – althans, dat denkt de lichtelijk paranoïde Alfred, die zich ook chronisch ongemakkelijk voelt bij zijn veel sportievere Noorse expeditieleden.

Nooit krijgt Alfred zicht op zijn omgeving, hij verliest fototoestel, horloge en kompas en alle andere houvast, zelfs de top van de berg Vuorje is in mist gehuld zodat hij niets meer ziet – en dus kan hij, en wij met hem, de werkelijkheid nooit echt leren kennen, zo luidt een van de filosofische interpretaties van W.F. Hermans’ geweldig rijke roman.

Die desoriëntatie van Alfred en de lezer is wat regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy) het meeste aantrok in het boek, en datzelfde gevoel wilde hij met zijn film verbeelden. In het begin van de barre tocht is Alfred vooral met zichzelf bezig, met onzekere gedachtes over wat men wel niet van hem zal denken. Maar uiteindelijk is hij alleen, bevrijd van de blik en erkenning van de ander, en moet hij zien te overleven.

Voorfilm Souvenir uit Afrika (Marjolijn van der Meij & Arianne Olthaar, 2002, 7 min). Een aap lijdt een eenzaam migrantenbestaan. Gebaseerd op Hermans' korte verhaal 'Zijn god was een mens', uit de verhalenbundel 'De laatste roker' (1991).

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

116 min.

Onderdeel van

W.F. Hermans op film

Willem Frederik Hermans was een van de grootste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Op 1 september 2021 is het honderd jaar geleden dat hij werd geboren. Dat wordt door het hele land gevierd met tentoonstellingen en publicaties. Eye sluit aan met alle verfilmingen van zijn werk door Nederlandse filmmakers.

Lees meer
still uit Beyond Sleep (Nooit meer slapen) (Boudewijn Koole, NL/NO 2016)
still uit Beyond Sleep (Nooit meer slapen) (Boudewijn Koole, NL/NO 2016)
still uit Beyond Sleep (Nooit meer slapen) (Boudewijn Koole, NL/NO 2016)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.