NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan) (Cineclub Vrijheidsfilms & LOSON, NL 1978) © Cineclub Vrijheidsfilms

Beyond the Archive

Meet the Archive: Beyond the Archive

Hoe groot en veelzijdig de Eye-collectie is, wordt ieder jaar duidelijk als de collectiespecialisten voor het voetlicht treden tijdens Meet the Archive. Meet the Archive brengt bijzondere verhalen over de (vroege) filmgeschiedenis en haalt vergeten filmmakers naar voren. Vandaag: Mode uit Parijs, There is no Way Back: A Portrait of Juan Vrijs, Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan) en een interactieve ervaring met de Eye-collectie.

poster Meet the Archive 2022
Haal voor deze voorstelling een gratis toegangskaart op aan de kassa (alleen op de dag zelf).

Bijzondere verhalen over de filmgeschiedenis en vergeten films. Met vandaag:

Programma

 • Mode uit Parijs (compilatie, FR 1911-1925, 9’)

  Spectaculair ingekleurd modejournaal met stencilmethode, met livemuziek.

 • There is No Way Back: A Portrait of Juan Vrijs

  Juan Vrijs is hoofd van de conserveringsafdeling van Haghefilm (voorheen Cineco). Haghefilm is al decennia lang een partner van Eye bij de conservering van nitraatfilms. Naar aanleiding van Vrijs' pensioen heeft Eye in samenwerking met superM8 een korte documentaire gemaakt waarin Vrijs verteld over zijn werk, maar vooral ook laat zien wat zijn vak bijzonder maakt. Een filmische ode aan de snel veranderende analoge filmconservering.

 • still uit Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan) (Cineclub Vrijheidsfilms & LOSON, NL 1978) © Cineclub Vrijheidsfilms

  Panelgesprek Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan) (Cineclub Vrijheidsfilms en LOSON, NL 1978): Restoring Activist Cinema

  Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan), een filmproductie van het militante collectief Cineclub Vrijheidsfilms, is een intrigerend voorbeeld van activistische cinema uit de jaren 70, waarbij kolonialisme, racisme en uitbuiting worden bekeken vanuit het oogpunt van Suriname en de vrouwen die strijden voor gerechtigheid, vrijheid en solidariteit. De recente herontdekking en restauratie van de film, een samenwerkingsproject met verschillende partners, kan hopelijk toekomstige projecten inspireren die te maken hebben met vergelijkbare militante collecties.

  Het panelgesprek werpt licht op de geschiedenis en impact van Vrouwen van Suriname. Speciale aandacht wordt besteed aan de sociale activisme- en solidariteitscontext van de jaren '70. Verder worden de problemen tijdens de recente restauratie besproken. Het panel bestaat uit senior curator Rommy Albers en curator Simona Monizza (Eye), Luna Hupperetz (freelance researcher) en Henk Lalji (co-regisseur Vrouwen van Suriname en ex-voorzitter voormalig LOSON).

 • Een interactieve ervaring met de Eye-collectie

  Een interactieve ervaring met de Eye-collectie

  De schat van Eye is zijn ongekende collectie van meer dan 50.000 films. Maar hoe presenteer je die collectie op zo'n manier dat museumbezoekers zelf de diversiteit en omvang van de collectie ontdekken, en óók de mogelijkheid hebben om zich te verdiepen in afzonderlijke films?

  Dit work-in-progress wordt gepresenteerd door Irene Haan, manager digitale presentatie bij Eye, Pepijn Wilbers van Studio Louter en Ramon van Bezouw van Kiss the Frog.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Meet the Archive

Ontdek verborgen schatten uit de Eye-collectie. Een keer per jaar presenteren de collectiespecialisten van Eye nieuwe aanwinsten, bijzondere vondsten en restauratieprojecten. Tijdens dit kijkje achter de schermen toont Eye de enorme rijkdom van de collectie. De toegang voor het programma overdag is gratis.

Lees meer
still uit Knockin’ on Herman’s Door (Stefano Bertacchini, NL 2021)
still uit Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan) (Cineclub Vrijheidsfilms & LOSON, NL 1978) © Cineclub Vrijheidsfilms
Een interactieve ervaring met de Eye-collectie
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.