NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Big River Man (John Maringouin, US 2009)

Big River Man

John Maringouin / US, 2009 / 100 min.

Wat drijft een mens tot aan de grens van zijn fysieke vermogens? Guido van der Werve, zelf een kunstenaar die tot het uiterste gaat, koos de documentaire Big River Man – over een milieuactivist die de Amazone afzwemt – als film bij zijn retrospectief  in Eye.

poster Big River Man (John Maringouin, 2009)
Iedereen verklaarde hem voor gek, toch volbracht de Sloveen Martin Strel zijn zelfgestelde opdracht: de meer dan vijfduizend kilometer lange Amazone-rivier afzwemmen om aandacht te vragen voor de vervuiling en destructie van het regenwoud.

Met niet meer dan een wetsuit en een bootje dat hem de weg wees, begon Strel in februari 2007 aan wat een zwemtocht van 66 dagen zou worden.

Krokodillen, bloedzuigers, gevaarlijke stromingen en uitputting dreigden de excentrieke Sloveen te veel te worden; de twee flessen wijn die hij dagelijks tot zich nam hielpen hem de pijn te vergeten, aan het einde van de tocht was hij een hartaanval nabij.

Onmogelijk

Guido van der Werve, aan wie Eye een retrospectief in de tentoonstellingszaal wijdt, is gefascineerd door mensen die tot het uiterste gaan om onmogelijke ideeën te verwezenlijken die anderen als nutteloos betitelen.

Zo liep hij ter ere van de componist Chopin een triathlon tussen Warschau – waar het hart van Chopin wordt bewaard in een kerk - en Parijs, Chopins officiële rustplaats. Ook zette hij zijn leven op het spel in de performance 'Nummer 8, everything is going to be allright' (2007) door vlak voor een ijsbreker in vol bedrijf uit te lopen.

Grenzen

De voorstelling sluit aan op de filmlezing van schrijver Dirk van Weelden (19.15 uur). Wat bezielt mensen die de grenzen van hun lichaam opzoeken? Van Weelden, zelf een fanatiek hardloper, zoekt op uitnodiging van Van der Werve naar een antwoord.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Maringouin

Productiejaar

2009

Productieland(en)

US

Originele titel

Big River Man

Lengte

100 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

Onderdeel van

Guido van der Werve

In het universum van Guido van der Werve zijn romantiek, de natuur en het sublieme nooit ver weg. Zijn films gaan over de nutteloosheid van het bestaan en tonen tegelijkertijd de eindeloze schoonheid ervan.

Lees meer
Guido van der Werve, Nummer vier, I don't want to get involved in this. I don’t want to be part of this. Talk me out of it, 2005, courtesy de kunstenaar en GRIMM Amsterdam | New York

Why in Eye

Vertoning bij het retrospectief van Guido van der Werve in de tentoonstellingszaal.

still uit Big River Man (John Maringouin, US 2009)
still uit Big River Man (John Maringouin, US 2009)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.